3 egyszerű mód, hogy elegendő D-vitaminhoz juss

2021. május 08.
A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben, ezért hozzájárul ahhoz, hogy erősebbek legyenek a csontjaid és a fogaid, ugyanakkor az immunrendszer működését is támogatja és több krónikus betegség kialakulásának esélyét csökkentheti.

Ha a szervezeted nem jut elegendő D-vitaminhoz, nagyobb eséllyel alakulhat ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, többféle autoimmun betegség, sőt egyes kutatások szerint bizonyos ráktípusok előfordulása is gyakoribb a D-vitamin hiánya esetén. A D-vitamin több egy egyszerű vitaminnál, egyesek szerint helyesebb lenne a hormonok közé sorolni, annyira sok működési folyamatra hatást gyakorol a szervezetben. Emiatt különösen fontos lenne kellő figyelmet fordítani a D-vitamin bevitelére, ez azonban nem igazán valósul meg. Íme három egyszerű mód, hogy ne szenvedj hiányt D-vitaminban!

d-vitamin hiany potlas napozas etelek taplalekkiegeszito

Jelek, amik D-vitamin-hiányra utalhatnak:

  • Fáradékonyság, krónikus fáradtság
  • Fogékonyság a különböző fertőzésekre
  • Sérülések lassabb gyógyulása, a szervezett lassú regenerálódása
  • Hajhullás
  • Gyakori hangulatváltozás, depresszió
  • Izomfájdalom
  • Csont- és ízületi fájdalom
  • Csontritkulás

Így napozz, hogy elég D-vitaminhoz juss

A napfény hatalmas segítséget jelent a szervezetnek ahhoz, hogy maga is előállítsa a D-vitamint, ezért is fordul elő, hogy a borongósabb őszi–téli időszakban csökken a D-vitamin szintje, ha nem gondoskodsz másképp a pótlásáról. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz juss, elegendő lenne napi 20-30 perces napozás, lehetőség szerint a déli 12 órát megelőző vagy a délután 4 órát követő időszakban. Ez az időtartam persze változhat az évszak, a bőrtípusod vagy épp az éghajlati öv függvényében, hazánkban azonban ez kielégítőnek tekinthető. A fényvédelemről ebben az esetben is érdemes gondoskodni, nehogy leégj! Az órákig tartó napfürdőzés – főleg a kritikus időintervallumban! – egyáltalán nem ajánlott, még azzal az indokkal sem, hogy szervezeted D-vitamin-készleteit szeretnéd feltölteni!

Így táplálkozz, hogy D-vitaminhoz juss

A szakértők szerint a D-vitamin hiánya azért érint világszerte egyre több embert – köztük nagyon sok gyereket is –, mert egyre kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, és az étrendben csak ritkán fordulnak elő azok az ételek, amelyek D-vitaminhoz juttatják a szervezetet. Azt tudni kell, hogy táplálkozással csak a D-vitamin-szükségleted töredékét veheted magadhoz, ám mindenképpen a javadra válik, ha gyakrabban fogyasztod ezeket az ételeket – már csak azért is, mert a D-vitamin mellett egyéb értékes anyagokat is tartalmaznak! Bővelkednek D-vitaminban a tengeri halak, azok közül is kiemelkedik a lazac, a tonhal, a szardínia és a makréla, valamint az osztriga és a garnélarák. A tőkehalmáj olaja is gazdag D-vitaminban, ezért annak rendszeres fogyasztása is javasolt. Ezek mellett remek D-vitamin-forrás még a tojássárgája, a gomba és a tejtermékek többsége. Ahhoz, hogy a D-vitamin ne csak bejusson, hanem fel is szívódjon, ügyelni kell a zsírbevitelre is, a D-vitamin ugyanis a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik!

d-vitamin hiany potlas napozas etelek taplalekkiegeszito

Így válassz táplálékkiegészítőt, hogy kellő D-vitaminhoz juss

Ha nincs lehetőséged arra, hogy napon legyél és napi fél órán át érje napsugárzás a bőrödet, illetve ha az étrendedből hiányoznak a halfélék, érdemes táplálékkiegészítő formájában is gondoskodni a D-vitamin beviteléről – akkor is, ha nem tapasztalod magadon a fenti hiánytüneteket! A táplálékkiegészítők között találhatsz kapszulát, gyöngytablettát, rágótablettát vagy cseppeket, sőt olyan élelmiszereket is vásárolhatsz, amelyeknek megemelték a D-vitamin-tartalmát (például a reggelizőpelyhek esetében). A D-vitamin két fajtája a D2 és a D3, a köztük lévő fontos különbség az eredetükre vezethető vissza: az előbbi növényi, míg az utóbbi állati eredetű, vagyis a vegánok és a vegetáriánusok a D2-t szokták előnyben részesíteni. Amikor táplálékkiegészítőt veszel, mindig olvasd el, hogy a napi szükséglet hány százalékát biztosítja egy adag!

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?