Sminkes alapfogalmak – A rúzsok

2021. július 01.
Szépségbloggerünk, Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője minisorozatában a sminkes alapfogalmak izgalmas világába vezet be benneteket.

A mostani cikkemben a rúzsokat vesszük górcső alá. A maszkos időszaknak hála istennek a végét járjuk, ezért végre a szájunk kifestésének öröme is visszatérhet az életünkbe. Ha belegondoltok, az ajak kiemelése – az összes többi sminkfolyamat közül – a leggyorsabb dekorálási lehetőséget adja. A mai divat annyira laza lett, hogy szinte nincs olyan árnyalat és textúra, amit ne használhatnánk, így az olyan, eddig szürreálisnak tűnő rúzsszínek is aratnak, mint például a kék vagy a fekete. Ráadásul a nagy nyári melegben szerintem a legkényelmesebb és egyben a legstílusosabb look a rúzsfókuszú.

smink-ajak-szaj-alapfogalmak

Fotó: Jámbor Zsófia, modell: Kiss Kamilla, smink/styling: Nagy Annamária

Az ajakfestékek állaga és kiszerelése sokat változott az elmúlt években, így ebben szeretnék most egy pár hasznos infót és tanácsot adni nektek.

– A hagyományos kiszerelésű matt rúzsok a legpigmentáltabbak és a legtartósabbak, ezért ha élénk színre vágyunk, ez a legjobb választás. Cserébe a szánk ki tud száradni ezektől, így esténként feltétlenül ajakápolóval feküdjünk le.

– Szintén hagyományos kiszerelésű rúzsoknál lehet krém, csillámos, metál, illetve glossy textúrát is kapni. Ezek mind különböző módon csillognak, és kellemes, hidratáló jellegűek a szájon. A tapadásuk ellenben nem annyira erős, így hamarabb le is jönnek.

–A likvid rúzs fogalma viszonylag új. Nagyon hasznos az őket jellemző applikátoros kiszerelés, amivel szebben és precízebben ki tudjuk rajzolni az ajkunkat, ezért a szájkontúrceruzát mellőzhetjük. Ezek a termékek matt, metál és glossy textúrában is nagyon népszerűek.

– Szintén viszonylag új textúra az úgynevezett lip stain, ami egy lágy, áttetsző állagú anyag. Nem alkot fizikai réteget a szájon, olyan a hatása, mintha egy gyümölcs megfogta volna az ajkunkat, ennek megfelelően tartós és könnyed kiemelést kölcsönöz.

– Az úgynevezett kétpólusú tartós rúzsok a piac legtartósabb szájfényrúzsai. Ezeknél érdemes azt figyelembe venni, hogy ahogy felvittük a bennük lévő a kis szivacsvégű ecsettel az anyagot, pár másodperc elteltével dermed is a termék. Ezért gyakorlott kéz kell hozzájuk, ellenben akár 12 órát is fennmaradnak. A tubus másik felén található gloss gyönyörű fényt ad a szánknak, és be is puhítja a felszínt, amitől nagyon kényelmes a viselete. Imádom, hogy nem tapad a poharam szélére…

Jövő héten parádés trendsminkötletekkel jelentkezem, amikkel még izgalmasabbá tehetitek a nyáresti megjelenéseteket.

smink-ajak-szaj-alapfogalmakFotó: Jámbor Zsófia, modell: Kiss Kamilla, smink/styling: Domak Fanni, haj: Lencsés Dóra

smink-ajak-szaj-alapfogalmakFotó: Jámbor Zsófia, modell: Lukassy Nikol – Face Model Management Hungary, smink/styling: Nagy Kinga, haj: Lencsés Dóra

smink-ajak-szaj-alapfogalmakFotó: NSM

Láttad már?