6 tipp, hogy eltüntesd a száj körüli pattanásokat

2021. május 11.
A pattanások sajnos nem csak a tinik mindennapjait keseríthetik meg: felnőttkorban is gyakoriak, ha pedig olyan helyen jelennek meg, mint a száj környéke, nemcsak csúnyák, hanem még fájdalmasabbak is a megszokottnál. Mutatjuk, hogyan lehet gyorsabban eltüntetni őket!

Ha nőtt már pattanás a szád közelében, tudod, hogy mennyire fájdalmas lehet. Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy az arc ezen részén bukkanjanak fel hívatlan vendégek, amelyek kialakulásában fontos szerepet játszanak a gyulladások és az eltömődött pórusok. Mivel az ajakherpesz ugyanitt alakul ki, sokan összetévesztik vele a pattanást, pedig a herpeszt vírus okozza, így a kezeléséhez is vírusellenes készítményekre van szükség. A több kis hólyaggal együtt járó ajakherpeszt sokszor kísérik megfázáshoz hasonló tünetek, és égő, bizsergő érzés jelentkezhet a száj körül a hólyagocskák kialakulása előtt.

Szaj koruli pattanasok eltuntetese

Mi okozza a pattanásokat?

A száj körüli bőr pórusaiban akadályozottá válhat a folyamatosan termelődő faggyú kiürülése, így gyulladás jöhet létre. A pattanások gyakori előfordulásának hátterében genetikai okok is állhatnak, azonban ezek is közrejátszhatnak:

  • Zsíros ételek fogyasztása
  • Rosszul megválasztott rúzs, szájfény vagy ajakápoló
  • Hormonális változások
  • Gyógyszeres kezelés
  • Stressz

6 tipp, hogy gyorsabban szabadulj meg a száj körüli pattanásoktól:

1) Eszedbe ne jusson nyomkodni!

Ha így teszel, sokszor csak rontasz a helyzeten: a pattanás még csúnyább lehet, erősödhet a gyulladás, pirosabbá és duzzadtabbá válhat. Akármennyire csábító, próbálj ellenállni!

2) Rendszeresen tisztítsd az arcodat!

Az akné kialakulásában fontos szerepet játszanak a bőrön lévő szennyeződések, azok ugyanis játszi könnyedséggel eltömíthetik a pórusokat. A kíméletes arclemosóval végzett alapos tisztítással azonban nem csak a megelőzésért tehetsz: eltávolíthatod azokat a baktériumokat is, amelyek gyulladást lobbanthatnak fel a pattanásban.

3) Tegyél rá meleg borogatást!

Ez különösen az olyan pattanások esetében hozhat enyhülést, amelyeknek fehér pötty díszeleg a tetején. Márts egy tiszta törölközőt meleg vízbe, hagyd, hogy magába szívja, majd csavard ki, és tedd a kritikus pontra 10-15 percre. Naponta akár 3-4 alkalommal is ismételheted! 

Szaj koruli pattanasok eltuntetese

4) Álld meg, és ne érintsd meg az arcod!

Ezt legalább olyan nehéz megállni, mint a nyomkodást, az önfegyelem azonban ebben az esetben is kifizetődő! Minél kevesebbet nyúlsz az arcodhoz, annál kisebb az esély arra, hogy kórokozókat vagy különféle szennyeződéseket vigyél fel rá.

5) Távolítsd el a verejtéket az arcodról!

Az izzadás bizonyítottan ronthat a pattanások állapotán, ezért ha túlzottan verejtékeznél, próbálj meg mielőbb arcot mosni! Nincs semmi kivetnivaló abban, ha naponta akár többször is sor kerítesz erre, hiszen a hajadat is jóval gyakrabban mosod, ha megizzadsz, mégsem éri szó a ház elejét!

6) Ha szükséges, kérj gyógyszeres segítséget!

Ha túl gyakran jelennek meg pattanások az ajkad közelében, vagy a meglévők lassan gyógyulnak, nyugodtan fordulj bőrgyógyászhoz segítségért! A retinol, azaz a tiszta A-vitamin tökéletes választás lehet, aminek kellemes mellékhatása a pattanások visszaszorítása mellett az anti-aging tulajdonsága! 

Via

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?