Így állj ellen a pattanás nyomkodásának!

2021. január 29.
Ha valaha volt pattanásod, akkor bizonyára te is tudod, hogy óriási önfegyelmet igényel, hogy ne ess neki azonnal. Szépségbloggerünk, Peonilla most abban segít neked, hogy mégis hogyan állj ellen a kísértésnek – a saját érdekedben.

Mikor történik?

Az első és legfontosabb lépés, hogy megfigyeld, nálad milyen lelkiállapot előzi meg a szenvedélyes nyomkodásrohamokat. Stresszes, bánatos vagy mérges vagy ilyenkor? Mikor tör rád leggyakrabban a pattanásgyilkolás vágya? A legtöbben este éreznek késztetést rá, amikor több idejük van a tükör előtt időzni. Ha ezekre a kérdésekre megvan a válaszod, máris egy lépéssel előrébb jársz, hiszen legközelebb tudni fogod, amikor hasonló lelkiállapotba kerülsz, hogy tarts távol a kezeidet az arcodtól.

pattananasok-akne-problemas-bor

Tudd, mikor ne is fogj bele

Pontosan átérzem a helyzeted, hiszen én magam is lelkes nyomkodóbajnok vagyok, de az évek során megtanultam, hogy vannak bizonyos fajta pattanások, amikkel szemben jobb nem kesztyűt húzni. Aki aknés bőrrel küzd – bármikor élete során –, annak nagyon nehéz azt mondani, hogy egyáltalán soha többé ne nyomjon ki egyetlen pattanást se.

Azt azonban fontos megtanulnod, hogy melyik pattanás az, amivel ha harcias vagy, duplán büntet meg. Ezek azok a bizonyos belső, vég nélküli, bőr alatti göbök, amik pirosak és rettenetesen tudnak fájni. Cisztáknak is hívják őket, és sajnos a felnőttkori, állon, nyakon megjelenő pattanások legjellemzőbb típusai. Ezekhez nem szabad hozzányúlni, kiszúrni meg pláne, mert garantáltan sebbel, heggel, majd pigmentfolttal gyógyulnak – és akár el is fertőződhetnek. Egyetlen esetben nyomhatsz ki pattanást: ha annak fehér vége van, ami azt jelenti, hogy megérett a kárhozatra. Ezt azonban nem mindegy, hogyan teszed.

Olvastad már?

Így csináld: Estére időzíts. Moss kezet, mosd meg az arcod is, majd csavarj a két ujjadra tiszta papírzsepit, és két oldalról kanalazó mozdulattal nyomd ki a delikvenst. Még egyszer megismételheted a nyomást, és ha kijött minden, ne gyötörd tovább. Ezután fertőtlenítsd (gyógyszertárban kapható antibakteriális sebkezelő spray), és tegyél rá egy pici szalicilsavat, majd pattanástapaszt.

Oltsd el a lámpát

Ha cisztáid vannak, a legjobb, ha nem vizslatod az arcod erős lámpafénynél. Az egyik legjobb tipp, ami nálam is bevált, hogy csak enyhe, félhomály van a fürdőszobában, a tükör fölötti világítást teljesen lekapcsolom. Sólámpát vagy gyertyát is bevethetsz erre a célra – egyébként is nagyon kellemes ilyen hangulatos körülmények között fürdeni.

Tedd félre a nagyítós tükröt

Ha aknés a bőröd, akkor most azonnal dobd ki a kukába a nagyítós tükröd. Soha senki nem nézné ilyen közelről az arcod, semmi szükség rá, hogy a nem létező „bőrhibáidat” ilyen mértékben felnagyítsd, majd azon kapd magad, hogy egy láthatatlan pattanásból óriási, fájó vulkánt csináltál.

Állj távolabb

Az is jó trükk, ha egyáltalán nem mész közel a sima tükrökhöz sem. Se napközben, se este. Állj arcmosás, bőrápolás közben is amilyen messze csak lehet.

Napközben fedd el

Ha úgyis otthonról dolgozol, a legjobb ötlet, ha egy pattanástapasszal vagy antibakteriális korrektorral elfeded a pattanásaidat, így, ha véletlen megakadna a szemed az egyiken, akkor sem valószínű, hogy nekiesel.

Kérj segítséget

Tudnod kell, ha nem bírsz leállni a nyomkodással, annak lehetnek pszichés okai is. A kényszeres nyomkodás nemcsak egy rossz szokás, de egy önagressziós tevékenység, amivel szó szerint kárt teszel magadban (és közben persze bűntudatod van). Vedd komolyan, és ne érezz cikinek felkeresni egy pszichológust!

Fotó: Pexels

Kattints tovább!