Lehet, hogy neked is hormonális problémák okozzák a pattanásaidat?

2021. április 30.
Felnőttkori pattanások, hajhullás, ingerlékenység, erős PMS tünetek – ha valamelyikben magadra ismertél, szépségbloggerünk, Peonilla dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyásszal készített interjújában számos hasznos tanácsot találsz.

Miért van ennyi hormonális probléma manapság a nők körében?

Ennek több oka is van. Az egyik leggyakoribb a stressz, ami a mellékvesék túlterheléséhez vezet. A mellékvesék, ha kimerülnek, elveszik a progreszteront a petefészektől, így akár meddőséget is okozhatnak. A másik legfőbb ok a környezetünkben nagy számban jelenlévő úgynevezett xeno-ösztrogénekben keresendő. Ezek olyan ösztrogénszerű anyagok, amik látszólagos ösztrogéntöbbletet idéznek elő a szervezetben, ezáltal kibillentik a hormonháztartást az egyensúlyából.

Ilyenek például a műanyagok?

Igen. De ilyenek a női betétekben, tamponokban használt fehérítők, az aceton, a festékek, a hígítók, a lakkok, a különböző vegyszerek vagy a kozmetikumokban megtalálható parabének, SLS és kőolajszármazékok is. Sajnos ezeket nem egyszerű teljesen kikerülni, de érdemes törekedni rá. Aztán amivel még nagyon gyakran találkozom, hogy a nők nagy részénél krónikus ásványianyag-hiány van jelen. Vitaminokat még csak-csak szednek, de az olyan alapvető mikro- és makroelemekből, mint a magnézium, a króm, a jód, a szelén vagy a cink, óriási hiány alakul ki a szervezetükben.

hormonalis-borproblemak-pcos-ir

Ez minek köszönhető? Szokták mondani, hogy ma már a termőföldekben sincs annyi tápanyag, így a bennük megtermett zöldségekben, gyümölcsökben sem. Ezzel van összefüggésben?

Részben igen, másrészt viszont az is igaz, hogy sokan nem étkeznek elég változatosan, nem esznek elegendő zöldséget, gyümölcsöt, halat, sovány húst, ellenben gluténből, cukorból, koffeinből, tejtermékekből túl sokat fogyasztanak. Mindemellett táplálékkiegészítőkkel sem pótolják megfelelően a hiányt. Ez a fajta életmód szép lassan, de biztosan krónikus gyulladáshoz, hormonegyensúlytalansághoz vezet.

Mi a helyzet a kávéval? Beleférhet egy egészséges étrendbe?

Teljesen egészséges embernek néha-néha egy kávé belefér, de a rendszeres kávéfogyasztás nem. Akinek már hormonális problémája van, vagy kifáradt a mellékveséje, annak semmiképp nem tesz jót, sőt tulajdonképpen egy ördögi kört indít be, ami még több kávét igényel, még jobban kifárad a mellékvese. Ugyanilyenek a finomított szénhidrátok (fehér cukor, fehér tészta stb.) is, amik stresszként hatnak a szervezetre.

Az alacsony szénhidrát bevitel lenne az ideális?

Nem igazán. A népszerű 160 grammos diéta sem optimális, hiszen szükség van szénhidrátokra, de jófélékre, lassú felszívódású, rezisztens keményítőkre, amelyek nem dobják meg a vércukrot.

Például?

Édesburgonyára, gyökérzöldségekre, visszahűtött rizsre (a megfőzött, majd visszahűtött rizs kevésbé emeli meg a vércukorszintet – a szerk.), babfélékre…

És ha valaki kakaós csigát eszik és kólát iszik?

Akkor egy idő után a nagy inzulinmagasságok és mélységek hatására valószínűleg inzulinrezisztenssé válik, vagy rosszabb esetben cukorbeteggé. Egyébként az inzulinrezisztencia kialakulhat stressz és krónikus ásványianyag-hiány – leginkább króm- és magnéziumhiány – hatására is. Sajnos egyre több nőről derül ki ez, és a tévhittel ellentétben még csak súlyproblémával sem kell küzdeni ahhoz, hogy kialakuljon. Tünetei lehetnek a falási rohamok, a farkaséhség, a verejtékezés/remegés, ingerlékenység, felnőttkori pattanások, hajhullás, szőrösödés, meddőség, illetve a menstruációs zavarok. Az inzulinrezisztencia egyébként összefüggésben áll az endokrinrendszer más problémáival is, például pajzsmirigy-alulműködéssel, ösztrogéndominanciával, progeszteronhiánnyal.

hormonalis-borproblemak-pcos-ir

Ha nincs kimutatott hormonproblémánk, de a kezdeti egyensúlytalanság már elindult, milyen tüneteket észlelhetünk, amiből arra következtethetünk, hogy érdemes lenne kivizsgáltatni magunkat?

A legelső tünetek között van a menstruáció kimaradása, a közti vérzés, a fájdalmas menstruáció, PMS tünetek (mellfeszülés, ödéma, migrén), a nagyon bőséges vérzés, a ciklus megnyúlása vagy lerövidülése, illetve a gyakori nőgyógyászati fertőzések. Társbetegségek lehetnek a pajzsmirigy-problémák, a mellékvese kimerülése, melynek a tünetei a fáradékonyság, a pluszkilók szaporodása, fogyási képtelenség, fásultság, depresszió, hajhullás, székrekedés.

Említetted a stresszt mint kiváltó okot. A lelki tényezők mennyire játszanak szerepet a hormonális betegségek kialakulásában?

Nagyon is! Az, hogy megváltoztak a női, férfi szerepek, abszolút hatással van az egészségünkre. A nőknek túl sok szerepben kell helytállniuk egyszerre, aminek egyfajta „elférfiasodás” a következménye. Emellett a vállukon cipelik generációkon át a nagyanyáik lelki traumáit is. Manapság a házassággal nem szentesített párkapcsolatok is könnyebben véget érnek, ami bizonytalanságot, tudatalatti stresszt okoz. De muszáj hozzátenni, hogy sajnos a férfi oldal is fel van borulva… Sőt, a statisztikák azt mutatják, hogy a meddőségi ráta mostanra a férfiak irányába billent el: a vizsgált párok esetében a nők 38 százaléka, a férfiak 41-42 százaléka terméketlen és 20 százalék az, ahol mindkét fél meddőségi problémákkal küzd.

A cikk teljes változatát Peonilla oldalán olvashatod el!

A cikk a csalad.hu magazin oldalán is megjelent.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!