Így fiatalítja meg a bőrt a sáfrány

2021. május 07.
A sáfrány nemcsak a konyhában, de kozmetikumokban is tökéletes választás, hiszen nemcsak gyógyítja, de fiatalítja is a bőrt.

Az arany-narancssárga színű sáfrányt a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik, ami olyan meleg és száraz éghajlatú vidékeken nő, mint Irán, Görögország, Marokkó és Kasmír. A növény évente egyszer, alig pár hétig virágzik késő októbertől november elejéig. Ezt a rövid időszakot kell kihasználni ahhoz, hogy a sáfrányt begyűjtsék. Egy növényen mindössze négy virág található, egy virágban pedig mindössze három bibe, éppen ezért 11 000 -17 000 növény szüretelésére van ahhoz szükség, hogy 1 kg sáfrányt kapjunk. Kilogrammonkénti ára körülbelül 10 ezer dollárra tehető, ezzel pedig a világ egyik legdrágább alapanyagai közé tartozik. Nem véletlenül tartják úgy, hogy a sáfrány értéke az aranyéval vetekszik.

sáfrány

A sáfrány megannyi hasznos összetevőjének köszönheti értékét, amikről rég bebizonyították többek között azt, hogy blokkolják azon kémiai vegyületek hatásait, amik rákot okoznak. Hatásos depresszió, emésztési panaszok, demencia és alvásproblémák esetén is. Ezek fényében talán nem meglepő, hogy megannyi bőrproblémára – például bőröregedésre és hiperpigmentációra – is tökéletes gyógyír, éppen ezért a szépségiparban is fontos összetevőként tartják számon.

sáfrány

Így adja vissza a bőr egészségét a sáfrány:

  • Szuper antioxidáns: A sáfrány sok A-vitamint tartalmaz, ami csökkenti az öregedést, megvédi a bőrt az UV-sugarak és a szabadgyökök káros hatásaitól, és hozzájárul a bőr rugalmasságának és puhaságának növeléséhez.
  • Fehéríti a bőrt: Az A-vitamin mellett a sáfrány sok C-vitamint is tartalmaz. Ez elősegíti a kollagénképződést és eltávolítja a sötét foltokat, a pigmenteket, és halványítja a szeplőt.
  • Segíti a bőrregenerációt: A sáfrány ásványi anyagokban gazdag, és karotinoidot is tartalmaz, ami hatékonyan regenerálja a bőrt, ha környezeti károsodás érte.
  • Elősegíti a sebgyógyulást: Gyógyítja a vágásokat, karcolásokat és egyéb sebeket.
  • Gyulladáscsökkentő: A fűszernövény enyhíti a bőrpírt, a gyulladást és az aknékat, amit a benne található B1-, B2-, B3-, B6- és B9-vitaminoknak köszönhetünk.

A fenti hatások miatt fogyasszunk sok sáfrányt, illetve keressük azokat a kozmetikai termékeket – maszkokat, szérumokat, krémeket –, amelyek sáfrányt tartalmaznak.

Forrás: officielusa.com Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!