4 érv, amiért ne hagyd ki a tonikot a rutinodból

2021. július 23.
Számtalan extrát adhat hozzá a bőröd egészséges kinézetéhez, célzott bőrproblémákkal is felveheted a harcot, ráadásul csodás érzés spricnizni magad a kánikulában. Szépségbloggerünk, Peonilla csatasorba állította a legfontosabb érveket mellette.

Fontosnak tartom még az elején leszögezni, hogy nem a retró alkoholos, pattanás elleni tonikokról lesz szó. Azok kifejezetten károsak hosszú távon a bőrnek. Nem is a micellás vízről, merthogy az meg nem tonik. Az újabb, szépen formulázott, fantasztikus hatóanyagokkal telepakolt tonerekról szól ez a bejegyzés, mellettük érvelek most. Én személy szerint megszállott arcpermet*-rajongó vagyok, és azt gondolom, hogy senkinek sem éri meg kihagyni őket a rutinjából. Sorolom is, hogy miért.tonik-permet-borapolas

Felturbózhatod a bőröd hidratáltságát

Érdemes olyan tonikot választanod, ami vízmegkötő, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, így használatával tovább fokozhatod a szérumaid, arckrémed hidratáló hatását. Ilyen hatóanyagok a hialuronsav, a glicerin, a Sodium PCA, a panthenol vagy az allantoin. Azért tudd, hogy száraz bőrre ez nem lesz elég, hiszen neki ceramidokra és olajra van szüksége elsősorban. Ettől függetlenül ez a bőrtípus is szeretni fog egy jól megválasztott tonert, csak ez esetben olyat keress, amiben növényi olajok, zsíralkoholok és urea is van. Az alkoholt és túl sok parfümöt, illóolajat tartalmazó változatokat pedig lehetőség szerint kerüld el messzire.

Segíted az utána következő hatóanyagok hatékonyabb felszívódását

A tonik feladata az is, hogy miután szárazra törölted a bőröd arcmosást követően, ismét megnedvesítse azt. A nedves bőrbe ugyanis gyorsabban és hatékonyabban szívódnak fel a hatóanyagok, amiket utána felviszel. Ezért, ha megvagy a tonizálással, iparkodj felvinni a következő bőrápolódat.

tonik-permet-borapolas

Bőrproblémákat orvosolhatsz a használatával

A hidratálás mellett akár a fakó bőr, a pattanások, érzékenység vagy pigmentfoltok problémáját is célba veheted velük. Léteznek ugyanis hámlasztó tonerek is, amik kémiai hámlasztókat (pl. AHA, BHA, PHA) tartalmaznak. Míg az AHA-savak a fakó, foltos vagy öregedő bőrrel, addig a BHA (szalicilsav) a zsíros, pattanásos bőrrel tesz csodát. Ezeket csak mintegy treatmentként, ne naponta alkalmazd, és mellette legyen egy gyengéd, hidratáló tonikod is.

Szuperjó, frissítő érzés

Különösen nyáron, a fülledt melegben nagyon kellemes tud lenni egy kis spricnizés. A hámlasztót tartalmazó tonerek kivételével a hidratáló tonikokat naponta többször is használhatod, akár smink fölé is. A dehidratált bőrnek segítenek folyamatosan fenntartani a kellemes hidratáltság érzetét, és általuk napközben is felfrissülhetsz egy kicsit.

Mikor használd?

A tonikot a rutinodban este és reggel közvetlenül arcmosás után vidd fel. A hámlasztót tartalmazó tonikokat ne használd reggel-este, sőt minden nap sem. Elég hetente 1-2 alkalommal, a bőröd egyéni igényei szerint. A hidratáló tonereket viszont nyugodtan fújkálhatod akár napközben többször is.

*A tonik, toner, arcpermet szavakat szinonimaként használtam a cikkben.

Olvass tovább!

Fotó: Pexels