Három természetes módszer hajhullás ellen

2019. június 10.
Ha azt vesszük észre, hogy a szokásosnál kicsit jobban hullik a hajunk, ne aggódjunk: szerencsére vannak természetes módszerek, amelyek mindenki számára könnyen elérhetőek, és segítségükkel lelassítható vagy megszüntethető a hajhullás és gyorsítható a növekedés.

A stressz, a fáradtság és az évszakváltás is okozója lehet a hajhullásnak, de az egészséges és dús hajkorona szerencsére elérhető akár otthoni módszerekkel is. Ezeket mutatjuk most be.

Vitaminok és ásványi anyagok

A hajhullást gyakran bizonyos vitaminok és/vagy ásványi anyagok hiánya okozza. Ebben leginkább a táplálkozásunk a ludas. Hogy újra szép, dús hajunk legyen, változtatnunk kell az étkezési szokásainkon, mégpedig úgy, hogy azokból az ásványokból és vitaminokból próbálunk meg többet fogyasztani, amelyek hozzájárulnak a haj egészségéhez.

A magnézium alapvetően fontos ásvány. Sok magnézium van a dióban, a hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonában, sőt a csokoládéban is.

Jó hatásúak lehetnek még a magas cinktartalmú élelmiszerek, mint a borjúhús, a kagylófélék, a lencse, a tojássárgája és a teljes kiőrlésű kenyér.

Ezenkívül ne feledkezzünk meg a B-vitaminról, ami szintén fontos szerepet játszik a hajnövekedésben. Sok van belőle a sörélesztőben, a gabonában, a belsőségekben, a gyümölcsökben, mindenfajta zöldségben (a hüvelyesekben is), a dióban és a tejtermékekben. Aki vegetáriánus, fogyasszon étrendkiegészítőket.

Fejbőrnyugtató és -hidratáló olajok

A haj táplálása és hidratálása nem maradhat el. Ebben a legjobb szövetségeseink a növényi és az esszenciális olajok.

Ha erősen hullik a hajunk, masszírozzunk esszenciális cédrusolajat a fejbőrünkbe.
Jó megoldás, ha a samponunkba csepegtetünk néhány csepp esszenciális levendula-, rozmaring-, eukaliptusz- vagy ylang-ylang-olajat. Ezzel ápoljuk a fejbőrünket, megállítjuk a hajhullást és elősegítjük a haj növekedését.

Ami a növényi olajokat illeti, a legjobb megoldás a ricinus- vagy a köményolaj. Csakúgy, mint az esszenciális olajokat, ezeket is adagolhatjuk a samponunkhoz, vagy külön is készíthetünk belőlük olajfürdőt a hajunknak.

Hajpakolások

A házilag készült hajpakolások táplálóak és hidratálnak, ezért különösen alkalmasak a hajhullás kezelésére.

Expressz segítség: törjünk össze egy fél banánt és egy avokádót. Keverjük össze egy kis búzacsíraolajjal, és vigyük fel a nedves hajunkra. Hagyjuk rajta egy órát. Hajpakoláshoz használhatunk aloe verát, kakaóvajat vagy argánolajat is.

A hajmosás utáni öblítéshez használt borecet szintén nagy segítség a hajhullás ellen.

Forrás
Fotó: Unsplash