3 egészségvédő tipp, amitől a bőröd is szép lesz

2021. február 26.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla 3 olyan egyszerű tanácsot oszt meg, amivel nemcsak az egészséged és a közérzeted javul majd, de a bőröd állapotában is néhány napon belül látványos változást érhetsz el.

Észrevetted már, hogy mikor megfázással, influenzával küzdesz, a bőröd is rosszabb állapotba kerül? Ez azért van, mert a szervezeted minden erejével a betegség legyőzésén dolgozik, és a szép bőr nem prioritás a számára. Ez visszafele is igaz: ha többféle bőrbetegséggel küzdesz (pl. akné, ekcéma, stb.), akkor nagyon valószínű, hogy az immunrendszered sincs topformában. A következő tippekkel két legyet üthetsz egy csapásra.
egeszseg-szep-bor

1. Későbbi reggeli kávé

Nagyon fontos, hogy reggel, ébredés után mi éri legelőször a gyomrodat. Egyből legurítasz egy jó erős feketekávét? Bizonyára nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy ezzel gyakorlatilag sokkolod a beleidet, és komolyan ártasz az emésztőrendszerednek. Gondolj bele, hogy egész éjjel pihent a pocakod, se ételt, se italt nem kapott, egyfajta miniböjtön vett részt, te pedig hirtelen koffeindús, savas kávét öntesz rá. Ehelyett ilyenkor érdemes lenne valami meleg, nyugtató, gyógyító és legfőképpen hidratáló folyadékot magadhoz venned. Egy finom borsmenta- vagy zöld tea szuper választás. A kávézással pedig várj reggeli utánig, már csak azért is, mert a kávé csökkenti bizonyos tápanyagok felszívódását (pl. cink, C-, B6-vitamin), amik többek között a bőr üdeségéhez, szépségéhez is nélkülözhetetlenek. Ezért a vitaminjaid bevételét követően is legalább fél óra szünetet hagyj.

egeszseg-szep-bor

2. Zöldséglevek minden nap

A legtöbben nem tudunk annyi zöldséget enni egy nap, amennyit az ajánlások szerint fontos lenne. Ez nem bűn, velem is megesik, hiába igyekszem. Ezért tartom nagyon áldásosnak a préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztását. Nemcsak extrafolyadékot, de koncentráltan rengeteg vitamint tudok velük bejuttatni a szervezetembe. A legjobb, ha több zöldséget és kevesebb gyümölcsöt tartalmazó leveket választasz. És nem, most nem a bolti 100%-os levekre gondolok. Ezek ugyanis sok esetben tele vannak cukorral (a cukormentesek is) és koncentrátumból készülnek. Hanem elsősorban a hidegen, frissen préselt juice-ok azok, amiket érdemes rendszeresen fogyasztani. Nagyon jó, ha ezekből egy decit reggel, akár éhgyomorra le tudsz gurítani, különösen, ha pattanásokkal küzdesz. Pár nap alatt segít kitisztítani a bőröd. Ha refluxod, gyomor- vagy bélproblémáid vannak, akkor konzultálj erről az orvosoddal.

3. Egyél több halat

A halfogyasztás sem a magyarok erőssége, többnyire nagyobb ünnepekkor eszünk valamilyen halat, vagy nyáron hekket, de a heti két-háromszori beiktatása az étrendünkbe jóindulattal sem igazán jön össze. Pedig a halak rengeteg, az immunrendszer és a bőr számára fontos tápanyagot tartalmaznak, többek között cinket, vasat, kalciumot, szelént, A-, D-vitamint, B-vitaminokat és omega-3 zsírsavakat. A halfogyasztó országokban nem csoda, hogy kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, ami nálunk pont az egyik vezető halálok. Sőt, a hal a depresszió kialakulását is csökkenti. A benne található vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges bőr számára is: védenek a kiszáradástól, csökkentik a gyulladásos folyamatokat (pl. pattanások) és késleltetik az öregedést. Ne feledd, omega-3 zsírsavat a szervezet nem képes előállítani, mindenképpen kívülről kell bevinni! Ha nem tudsz heti kétszer halat enni (vagy nem szereted), akkor egy jó minőségű omega-3 vagy halolajos táplálékkiegészítő is jó megoldás lehet.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!