Bőrgyógyászok szerint így kell megfelelően használni a glikolsavat!

2021. szeptember 07.
A glikolsavról régóta tudjuk, hogy a finom tónusú és textúrájú bőr hatóanyaga – ezzel pedig a szépségápolási forgatókönyvek szinte kötelező eleme. Bőrgyógyászok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, nem mindegy, mikor és hogyan vetjük be ezt a szuper összetevőt.

Mi az a glikolsav?

A glikolsav egy kémiai hámlasztó, amely az alfa-hidroxi-savak (AHA) családjába tartozik. Előfordul az éretlen szőlőben, a cukornád és a vadszőlő levelében. Alkalmazásakor a bőr felső rétegével reagál, az elhalt hámsejteket összetartó lipidek közötti kötőerőket gyengíti, ezáltal lehámlasztja az elhalt bőrréteget.

bőrápolás

„Ideális esetben a kémiai hámlasztás a szépségápolási rutin állandó része – mondja dr. Anjai Mahto bőrgyógyász. – Azonnal javítja a bőr megjelenését, eltávolítja a felső bőrsejtek tompa, száraz rétegét. A hámlasztás nemcsak a bőr textúráját teszi szebbé, de halványítja az öregségi foltokat, javítja az egyenetlen bőrtónust, valamint lehetővé teszi a szérum vagy a hidratálókrém jobb felszívódását.” A kis méretű AHA-molekuláknak köszönhetően a glikolsav könnyen behatol a bőrbe, így hatékonyan tudja javítani a sejtforgalmat. Egészen a bőr dermiszrétegéig (a bőr két rétege közül az alsó) jut, ahol a kollagénszintézisre is hatással van.

Vigyázz, ha ilyen a bőröd!

A glikolsavat normál, kombinált és zsíros bőrre ajánlják, az érzékeny bőrűeknél irritációt válthat ki. Aki most használja először, kezdetben hetente egyszer, vékony rétegben alkalmazza, majd fokozatosan, a bőr igényeinek megfelelően növelje a gyakoriságot és a mennyiséget. Érdemes első körben a glikolsavtartalmú arclemosókkal próbálkozni, mivel vízzel gyorsan lemoshatóak, és csak rövid ideig érintkeznek a bőrrel.

A hozzászoktatás után érdemes kipróbálni a glikolsavtartalmú tonikokat, szérumokat és hidratálókat, ahol a koncentráció valamivel magasabb. Az ideális otthon használt koncentráció 8-15%. Az orvosi glikolsavat, ami 30-70%-os is lehet, kizárólag szakemberek segítségével használjuk.

Bár egy gyengéd hámlasztóról van szó, túlzásba vitt használata károsodást okozhat a bőr védőrétegén. „Mivel a glikolsav a bőrsejtek felső rétegeit távolítja el hatékonyan, érzékenyebbé teheti bőrt a nappal szemben, ezért elengedhetetlen a fényvédő használata” – figyelmeztet dr. Mahto.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!