Így védd az ajkad a leégéstől!

2021. július 21.
Az ajkak egész évben gondos ápolásra szorulnak: míg a hidegebb hónapok során könnyen kirepedezhetnek, addig nyáron a dehidratáltság és a leégés veszélye fenyeget – néhány egyszerű trükkel azonban elkerülhetők a kellemetlen tünetek.

„Az ajkunk a testünk egy egyedülállóan érzékeny területe, mivel nincsen verejtékmirigye” – mondja Annie Gonzalez bőrgyógyász. A verejtékmirigyek hiánya miatt – más testrészekkel ellentétben – hajlamos kiszáradni, berepedezeni, ráadásul az ajkak folyamatosan ki vannak téve különböző környezeti hatásoknak, legyen szó hidegről vagy a tűző napról. A megfelelő ajakápolási rutin azonban gondoskodik a megfelelő védelemről.

ajakhámlasztás cukorral

1. lépés: Hámlasztás

Az ajakápoló rutin első lépése a hámlasztás, ami eltávolítja az elhalt bőrt, és új életet lehel a kicserepesedett ajakba. Erre a célra tökéletesen megfelel például a cukor és a méz, a shea vaj vagy a kókuszolaj keveréke, ami egyszerre hámlaszt és táplál. A hámlasztást hetente maximum háromszor végezzük.

2. lépés: Hidratálás

Fontos, hogy a napi szépségápolási rutin része legyen a hidratálás, amihez olyan termékeket érdemes választani, amelyek például glicerint, hialuronsavat tartalmazanak, ezek ugyanis nedvesen tartják a területet, míg a vazelin mintegy lezárja a bőrt, és megakadályozza a vízveszteséget. Érdemes fényvédelemmel felszerelt ajakápolót választani, ami nemcsak hidratál, de a naptól is véd. A hidratálót elég reggelente felhordani.

3. lépés: Maszk

Az extrapuha ajak titka az éjszakai ajakmaszk, ami éjszaka regenerálja, ápolja a szánkat.

Forrás: She Finds Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!