Ősz haj: kockázat vagy önazonosság?

2021. április 25.
A karantén idején egyre több nő döntött úgy, hogy nem rejti el festékkel az ősz hajszálait. Egy friss kutatás szerint ezt sokan úgy élik meg, hogy kockáztatnak vele az önazonosságuk érdekében.

Az Exeter Egyetem kutató készítettek vizsgálatot olyan nők körében, akik úgy döntöttek, nem festetik be őszülő hajukat. A döntés korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, a természetes haj választását sokan bátor lépésként élik meg, melyet önmaguk felvállalásáért hoznak. 

osz-haj-kockazat-onazonossag

A kutatásban leginkább angol anyanyelvű országokban élő nők vettek részt, akiknek már őszülésnek indult hajkoronája. Az egyik legérdekesebb dolog, hogy a tudósok arra figyeltek fel, egyfajta testvériség és szolidaritás érződött egymás felé, függetlenül attól, milyen társadalmi-gazdasági közegből érkeztek a résztvevők. „Mindannyiunkat meghatároznak a társadalom normái és elvárásai, különösen, ha a kinézetünkről van szó. A nőkkel szemben ezek az értékítéletek még keményebbek és szigorúbbak, hát még az idősebb nőkkel – mondta Vanessa Cecil, a kutatás vezetője. – Az idős nő nemkívánatos személy a nyugati társadalmakban, tehetetlennek vagy semmirevalónak gondolják, rosszabb esetben mindkettőnek. A kutatásunkban annak akartunk utánajárni, miért választják mégis egyre többen az ősz hajat, ami a nőknél az öregedés első számú szimbóluma.”

„Lehetetlen elvárásokkal kell szembenéznie a nőknek. Örökre fiatalnak és természetesnek kell maradniuk. Ezek a nők elveszíthetik ezt a státuszt – mondta a kutató. – Sokan számoltak be a kutatásban résztvevők közül is negatív következményekről: semmibe vették, kevésbé hozzáértőként kezelték őket, ám mégis boldogabbak voltak a természetes hajszínükkel.”

A tudósok azt is megfigyelték, hogy a nők gyakran más szépségpraktikákkal kompenzálják az ősz hajat. Tehát a fehér haj ünneplése nem egyenlő az öreges kinézet ünneplésével. „Ősz hajúnak és fiatalosan ragyogóan lenni egy dolog, ám a nyugati társadalomban nem engedheti meg magának valaki, hogy öregnek nézzen ki” – mutatott rá Cecil. 

A válaszadók oka általában az önazonosság erősítése volt arra a kérdésre, miért vállalták fel eredeti hajszínüket. Azt is elárulták ugyanakkor, hogy szégyellték a család és a barátaik előtt, hogy túl természetesek, ám el akarták kerülni, hogy azzal vádolják őket: mindenáron el akarják rejteni a korukat, azért festetik a hajukat. Akiket támogatott párjuk és családjuk, arról számoltak be, hogy sokkal könnyebb volt az átmeneti időszak számukra. 

Sokan használták ki a koronavírus-járvány miatti lezárások hónapjait a festett haj lenövesztésére. Ennek oka egyrészt az volt, hogy zárva voltak a fodrászok, másrészt kevesebbszer kellett nyilvánosan megjelenniük, például a munkahelyükön. „Az átmenet elkezdődött, és a folyamat, úgy tűnik, nem áll meg. Egyre több és több nő dönt úgy, hogy nem festeti be a haját” – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!