D-vitamin-hiány: így üzen a bőröd!

2021. szeptember 29. |

A D -vitamin hiánya egészen addig tünetmentes, amíg el nem éri a kritikus stádiumot. Néhány szokatlan tünet a bőrön árulkodó lehet.

D-vitamin

A D-vitamin azok közé a legelemibb vitaminok közé tartozik, amikre a szervezetnek szüksége van, többek között a csontok, az izomzat, a bőr és a fogak egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeresen „megmutassuk” magunkat a napnak, illetve, hogy olyan tápanyagokat fogyasszunk, amik fedezik a szervezet D-vitamin-szükségletünket. Ha ezt nem tesszük meg, megannyi tünet mellett a bőrünk is jelez.

A D-vitamin hiánya kezdetben száraz bőrrel társul, későbbi stádiumban viszont már olyan bőrbetegségekhez vezethet, mint az ekcéma és a pikkelysömör. Aki – pláne a hidegebb évszakokban – bőrszárazságot észlel, csináljon D-vitaminkúrát, menjen többet a napra, és ügyeljen rá, hogy az étrendjébe az alábbi tápanyagok bekerüljenek:

Olajos halak (makréla, szardínia,lazac)
Tojássárgája
Máj
Vörös hús

A D-vitamin hiánya a vérből könnyűszerrel kimutatható.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!

3 egyszerű mód, hogy elegendő D-vitaminhoz juss

3 egyszerű mód, hogy elegendő D-vitaminhoz juss

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben, ezért hozzájárul ahhoz, hogy erősebbek legyenek a csontjaid és a fogaid, ugyanakkor az immunrendszer működését is támogatja és több krónikus betegség kialakulásának esélyét csökkentheti.

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség