Sokszor rosszul szedjük a vitaminokat

2021. január 09.
Vitaminokra és táplálékkiegészítőkre szükségünk van. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan szedjük őket.

1. AZ ISMERŐSÖD ÁLTAL JAVASOLT VITAMINT SZEDED

Minden szervezet különböző, ezért nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha a barátnőd, kolléganőd, anyukád tanácsa alapján választasz vitamint. Jól jegyezd meg: ami nekik bevált, nem biztos, hogy neked is használni fog. Sokkal jobban jársz, ha az egyéni adottságaid alapján választasz táplálékkiegészítőt: ha például hajlamos vagy a fejfájásra vagy stresszelésre, a B-vitaminokban gazdag formulát válaszd, míg éjszakai álmatlanságra és lábgörcsökre a magnézium, csontfájdalmakra pedig a D-vitamin és a kalcium a leghatásosabb.

2. MELLŐZÖD D-VITAMINT

Magyarországon a tél végére minden harmadik ember D-vitamin-hiánnyal küzd, ez pedig főként a napsütéses órák csökkenése miatt lehetséges. Bár pontosan csak vérvétellel és csontsűrűségméréssel lehet kiszűrni a D-vitaminok (D1, D2 és D3) hiányát, érdemes olyan táplálékkiegészítőt választani, amelyben ezek megtalálhatóak – hiányukkal ugyanis a csontritkulás folyamatát, a daganatokat, az immunrendszer gyengülését, az idegrendszeri bántalmakat, a cukorbetegséget, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket idézhetjük elő.

3. TÖBB KALCIUMOT SZEDSZ A KELLETÉNÉL

Bár csípések és allergiás reakciók alkalmával segíthet a bajban, a kalciumtablettát nem érdemes rendszeresen szedni, mert 22 százalékkal növeli az érelmeszesedés rizikófaktorát. Amennyiben könnyen törnek a csontjaid, válassz inkább a csonterősítő élelmiszerek közül. 

4. TÚL SOK VITAMINT SZEDSZ

Minél több, annál jobb? A vitaminok nem így működnek! Az extramennyiségű vitaminok szedése (különösen az A- és E-vitaminoknál) mérgezést is okozhat, a bélflóra egyensúlyának felborításáról és az esetleges komplikációkról nem is beszélve. Tehát mielőtt az influenzaszezonban minden vitamint magadba tömnél, járj egy kicsit utána, hogy milyen ásványi anyagokra van szükséged, és milyen mennyiségben.

5. NEM ISMERED A GYÓGYSZEREK ÉS A VITAMINOK KÖZÖTTI KÖLCSÖNHATÁSOKAT

Pontosan tudod, hogy a gyógyszered mellé milyen vitaminokat lehet szedni? Egy 2016-os kutatás szerint hatból egy felnőtt nincs tisztában a gyógyszerek és a vitaminok közötti kölcsönhatásokkal. Például a tetraciklin típusú antibiotikumok miatt a kalcium és vas nem tud felszívódni, ahogyan tejtermékeket és a gyümölcsleveket sem ajánlott fogyasztani ezeknél a gyógyszereknél. Az általad szedett gyógyszer esetleges kölcsönhatásairól érdeklődj az orvosodnál vagy a gyógyszerészednél. 

Fotó: Unsplash

Olvasd tovább a cikket a Well&Fit oldalán!

Ezt már láttad?