Emiatt szőrösödsz furcsa helyeken

2021. október 01.
Felfedeztél pár szokatlan szőrszálat a hátadon, a dekoltázsadon vagy az álladon? Tudtad, hogy ezek akár egészségügyi problémát is jelezhetnek? Szépségbloggerünk, Peonilla e heti bejegyzésében ezekről az okokról olvashatsz.

Sajnos a semmiből felbukkanó bosszantó kis szőrszálak nemcsak esztétikai problémát jelentenek, de gyakran a szervezet jelzései, hogy valami komolyabb gond húzódik meg a háttérben.

szor-bor-hormon

Cukorbetegség

Kevesen tudják, de a cukorbetegség egyik kevésbé feltűnő tünete jellemzően a köldök körül és a lapockákon megjelenő szőrszálak.

Menopauza

A leggyakoribb, hogy a szőrösödést a megváltozott hormonháztartás okozza. A testszőrzet mennyiségét leginkább a szervezet androgénszintje befolyásolja, pontosabban annak túltermelődése. A menopauza alatt drasztikusan lecsökken az ösztrogén szintje is, melynek következtében fekete szőrszálak üthetik fel a fejüket az álladon, a hátadon, a mellbimbók körül és egyéb szokatlan testtájakon.

Cushing-szindróma

Kevésbé gyakori, hogy a szőrszálak megjelenését az ún. Cushing-szindróma okozza, mely a kortizol nevű hormon túltermelése miatt alakul ki. Ez azonban általában csak kísérő tünet. Sokkal feltűnőbb jele az elhízás (főleg arcon, nyakon, hason) és a has bőrén megjelenő striák. Szteroid gyógyszerek szedésének mellékhatásaként is kialakulhat ez a betegség.

PCOS

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyik figyelmeztető jele a fokozott szőrnövekedés, melyet szintén a férfi nemi hormonok túlsúlya okoz. A bajuszvonal, az arc, a mellkas vagy a hát tipikusan olyan területek, ahol ilyenkor szőrösödést tapasztalhatsz. A PCOS-nek egyéb tünetei is lehetnek, ilyen például a pattanások, rendszertelen menstruáció, terméketlenség, hajhullás vagy a nehezen leadható pluszkilók gyarapodása.

Gyógyszerek mellékhatása

A szőrösödést elképzelhető, hogy egy gyógyszer okozza, amit szedsz. A különböző szteroidoknak, immunszuppresszív szereknek, vérnyomáscsökkentőknek vagy progesztineknek is lehet ilyen mellékhatása. Nézd át a betegtájékoztatót, és konzultálj róla a dokiddal.

Hogyan szabadulj meg tőlük?

A legfontosabb, hogy elsősorban a szőrösödés okát kell megtalálni, és azt kezelni. Ne halogasd az orvosod felkeresését, akivel elindíthatjátok a teljeskörű, alapos kivizsgálásodat. Emellett azonban, ha csak néhány kósza szőrszálról van szó, te magad is kihúzhatod őket. Ám, ha több és zavaró szőrösödéssel állsz szemben, érdemes – az irritációt okozó és csupán ideiglenes eredményt hozó – borotválás helyett a tartós lézeres szőrtelenítést választani.

Fotó: Getty Images

Olvastad már?