35 év felett szűrni kellene a túlsúlyos embereket diabétesz miatt

2021. augusztus 26.
A fejlett világ országaiban lassan minden hetedik ember diabéteszben szenved. A rendszeres szűrővizsgálat azért is lenne fontos, mert a betegség számos már probléma mellett a súlyos koronavírus-fertőzés esélyét is növeli.

A túlsúlyos és elhízott felnőtteket szűrni kellene a szakemberek véleménye szerint kettes típusú diabétesz miatt. A civilizációs betegségnek tekinthető kövérség miatt ugyanis öt évvel korábban jelentkezik a magas vércukorszint, mint egy generációval ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy a fejlett világ országaiban a lakosság negyven százalékánál rendszeres szűrővizsgálatra lenne szükség, ha nem számoljuk bele a várandós nőket. 

A JAMA orvosi szaklapban jelent meg az a tanulmány, mely szerint például az Amerikai Egyesült Államokban hétből egy ember szenved diabéteszben, ami minden eddiginél magasabb szám. Magyarországon sem jobb sokkal a helyzet, hiszen Európában Magyarországon a legnagyobb az elhízottak aránya a lakosságon belül. A kutatásból az is kiderült, hogy némi fejlődés megfigyelhető az emberek tudatosságában, többen figyelnek az állapotuk karbantartására, rendszeresebben mérik vércukorszintjüket, vérnyomásukat és koleszterinszintjüket, mint tíz évvel ezelőtt. 

vercukorszint-szures-35-ev-elhizas

A diabéteszes betegek emelkedő száma azonban azért különösen aggasztó a koronavírus-járvány idején, mert a betegség igazoltan növeli a szövődmények kialakulásának esélyét, a kórházba kerülés vagy a Covid–19 miatti halálozás kockázatát. 

De a járványtól függetlenül is komoly problémákat okozhat a kezelés nélkül hagyott diabétesz: szív- és májbetegség, veseproblémák és akár vakság is kialakulhat miatta. Az amputációk, az idegkárosodás és más szövődmények szintén gyakoriak a diabétesz miatt.

Ezért javasolták a szakemberek, hogy terjesszék ki a szűrést a 35 év feletti felnőttekre, ha veszélyeztetett csoportba tartoznak, például túlsúlyosok. De ide tartoznak azok is, akiknek családjában előfordult kettes típusú diabétesz, vagy várandósság alatt gesztációs diabéteszben szenvedtek. 

“A Covid-járvány nagyon fontos, ám nem hagyhatjuk figyelmen kívül mellette a diabétesz- és prediabétesz-járványt, amit a szintén járványméreteket öltő elhízás és mozgáshiány táplál – mutatott rá dr. Michael J. Barry, a bostoni Massachusetts Kórház orvosigazgatója, a tanulmány egyik szerzője. – Ezek a problémák sem szűntek meg.”

Sokkoló, de a fejlett országokban a felnőttek egyharmadának magas a vércukorszintje, amit tekinthetünk egyfajta diabéteszt megelőző állapotnak, a kettes típusú diabétesz előszobájának. Ha ebben a fázisban kezeletlenül hagyják a problémát, kifejlődik a betegség, ami utána olyan szövődményeket okoz, melyek szintén orvosi kezelésre szorulnak. 

A kettes típusú diabétesz legnagyobb kockázati tényezője az elhízás. Az életmódbeli változások, a több testmozgás, egészségesebb étrend és már csekély súlyvesztés is visszafordíthatja a folyamatot, normalizálhatja a vércukorszintet és megelőzheti a cukorbetegség kialakulását. 

Ehhez lenne nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat vérvétellel, mellyel pontosan meghatározható a vércukorszint. 35 éves kor fölött ez mindenképp ajánlott azoknak, akik túlsúlyosak, a szűrést pedig minden évben érdemes elvégezni életünk végéig. A szűrővizsgálat ajánlott életkorának csökkentése azért fontos lépés, mert az elhízás egyre fiatalabb korban megjelenik, így a prediabéteszes állapot minél korábbi diagnózisa nagyon fontos. A tanulmány szerint négyből egy 18–44 év közötti felnőttnél van jelen emelkedett vércukorszint, de a gyermekek és tinédzserek körében is egyre több a prediabéteszes. Átlagosan 16 éves korban mutatható ki először az emelkedett vércukorszint a tudósok vizsgálatai szerint.

Forrás: New York Times Fotó: Unsplash

Olvass tovább!