Ezért fontos a precíz lábmosás és lábápolás

2021. október 20.
Míg egyesek számára nem is kérdés az alapos lábmosás, a világháló kommentszekciójából kiderül, sokan vannak, akik úgy hiszik, hogy a felsőtestről alázúduló szappanos víz elvégzi helyettük a feladatot. Elmondjuk, miért nincs igazuk.

lábápolás

Aki eddig úgy hitte, hogy a helyes zuhanyozás technikáját senkinek nem kell bemutatni, az nagyon téved. Sokan vannak, akik nem tudják például, hogy a hónalj, az intim területek vagy épp a fültő mellett a lábfejeket is át kell szappanozni. A legtöbben azzal magyarázzák a lábmosás elmaradását, hogy a tusolás során keletkező szappanos víz lemossa a piszkot.

„Pont, ahogy a bőr többi részén, a lábon is rengeteg baktérium található” – magyarázza dr. Amesh A. Adalja fertőzésekre specializálódott szakorvos, és hozzáteszi, ezek azok a baktériumok, amik ha verejtékkel vegyülnek, lábszagot okoznak. Márpedig a lábainkon mintegy 250 000 verejtékmirigy található.

Az izzadáson és baktériumokon túl ott van a hámlás kérdése is, mert bár sokan nem gondolnak bele, de a lábfejeken is keletkeznek elhalt hámsejtek. A fertőzések, a lábgomba, a szemölcs megjelenését nagyban akadályozza a rendszeres lábmosás, illetve az, ha rendszeresen hámlasztjuk a lábainkon a bőrt, és eltávolítjuk a bőrkeményedést. Fontos, hogy zuhanyozás után a lábujjak közötti területet teljesen szárazra töröljük!

Forrás: Lifehacker Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!