DIY: így ápold a hajad kókuszolajjal!

2021. október 28.
A finomítatlan kókuszolaj a bőr- és hajápoló szerek egyik legfontosabb összetevője, amit többféleképp érdemes bevonni a napi hajápolási rutinunkba.

A kókuszolaj az egyik legfelkapottabb természetes szépségápolási alapanyag, ami nemcsak a bőrrel, de a hajjal is csodát művel. A trópusi gyümölcs tápláló összetevőkben gazdag, a zsírsavak, a vitaminok és az antioxidánsok nemcsak regenerálják, de védik is hajat. Összegyűjtöttük, hogy a hétköznapok során hogyan érdemes bevetni.

kókuszolaj

Használj kókuszolajat uszoda előtt!

Legyen szó klóros vízről vagy sós vízről, mindegyik súlyosan károsítja a tincseket. Éppen ezért érdemes úszás előtt olajjal bekenni, az ugyanis nemcsak táplálja, de távol is tartja a vizet a hajszálaktól. Ezt a trükköt akkor is vessük be, ha úszósapkában úszunk. Edzés után persze mossunk hajat, és számoljunk vele, hogy az olaj miatt kétszer kell majd megmosni a hajunkat.

Készíts mélytápláló hajpakolást!

A kókuszolaj egyik legnagyobb előnye, hogy a hajszálak mélyére tud hatolni, ezzel pedig megakadályozza a kiszáradást. Havi egy-két alkalommal érdemes kókuszolajos hajpakolást készíteni. Keverj össze két evőkanál olajat, egy evőkanál mézet, egy nagy tojást, vizezd be a hajad, majd egyenletesen hord fel a pakolást! Egy órán át hagyd hatni a jótékony összetevőket.

Nedvesítsd kókuszolajjal a hajad!

A hőt használó hajformálók, a hajra felhordott kemikáliák, a központi fűtés és a napsugárzás komoly károkat okoz a hajszálakban, amit kókuszolaj segítségével helyrehozhatunk. Csepegtess körülbelül fél teáskanálnyi kókuszolajat a tenyeredbe, és oszlasd el a hajszálak végén. Ügyelj rá, hogy a hajtőre ne kerüljön. Ha szereted a vizes hatást, hord fel az olajat száraz hajra!

Fényesítsd a hajad kókuszolajjal!

Ha a kutikula sérül, a haj nem tudja visszaverni a beérkező fénysugarakat, és nemcsak a színe nem lesz szép, de a fényessége sem. Egy kis adag kókuszolaj ezen is segíthet. Tégy két evőkanálnyi kókuszolajat egy spray-s flakonba, majd helyezd a flakont a meleg víz alá, hogy az olaj teljesen felolvadjon, és fújd át vele finoman a hajad!

Készíts balzsamot kókuszolajból!

A haj egyik legfontosabb része a keratin néven ismert fehérje, ami a haj rugalmasságát adja. Ha a haj fehérjét veszít, gyengül és törékennyé válik, sérülés következtében pedig akár el is törhet. Tudományosan bizonyított, hogy a kókuszolaj jelentősen csökkenti a fehérjeveszteséget a hajban, ha azt hajmosás előtt és után használják. Keverj össze 100 ml kókuszolajat, 200 ml jojobaolajat, egy evőkanál E-vitamint, majd a frissen mosott hajra hordj fel a balzsamból egy-két evőkanálnyit. Ügyelj rá, hogy a fejbőrre ne kerüljön belőle. Hagyd hatni három-öt percig, majd öblítsd ki!

Forrás: Treehugger Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!