Ezért nem jó a kókuszolaj a napégésre

2021. június 23.
Sok mindenre kész csodaszer a kókuszolaj, ám van, amire még ez sem használható. Például soha ne kenjük be vele a bőrünket, ha leégtünk a napon. A bőrgyógyász azt is elmagyarázza, miért ártunk vele többet, mint amennyit használhatna.

Kétségtelenül megnőtt a kókuszolaj népszerűsége az elmúlt években, szinte végtelen azon dolgok száma, amire használható: a hajunkra kenjük, hogy táplálja a tincseinket, antibakteriális szájöblítésre, bőrápolásra alkalmazzuk. Felmerül a kérdés, miért pont a napégés tüneteit ne enyhítnenénk vele? De a szakembereknek remek érveik vannak arra, miért ne kenjük be kókuszolajjal a leégett bőrünket

kokuszolaj-napeges-tilos

„A kókuszolaj egy sűrű, zsíros anyag, ami szobahőmérsékleten szilárd. Nagyjából vazelinállagú. Ám ez az egyik utolsó olyan dolog, amivel be szabad kennünk az égett bőrt” – mutatott rá dr. Kenneth Mark bőrgyógyász, aki azt is elmagyarázta, miért.

Mivel a kókuszolaj – ahogy a nevében is benne van – egy zsíros-olajos anyag, a friss napégés esetén meggátolja a hőleadást a bőr felsznén, ami tovább rontja az égést, súlyosbítva a szöveti károsodást. „Gyulladást okozhat, és sokkal tovább marad vörös és forró a bőrünk, elnyúlik a gyógyulás folyamata” – mondta a szakember. 

Az olajos anyagok ráadásul nem alkalmasak arra, hogy jelentős mértékben hidratálják a bőrt, a kókuszolaj is túl sűrű ehhez. ”Egy átmeneti hidratáltság érzést kelthet, ám ez nem tart sokáig egy ilyen sűrű állagú anyagnál – mondta dr. Orit Markowitz, a Mount Sinai Kórház bőrgyógyásza. – Helyette inkább ceramidtartalmú krémmel érdemes ápolni a bőrt naponta többször, ami támogatja a bőr gyógyulási folyamatát.”

A szakemberek szerint a kókuszolajat érdemes arra az időre tartogatni, amikor már nagyjából elmúltak a napégés okozta tünetek, ám még ebben az esetben sem tesz hozzá jelentősen a bőr ilyen sérülésből történő regenerálódásához. Sokkal jobban járunk, ha inkább egy aloevera-tartalmú, gyulladáscsökkentő készítményt használunk ebben az időszakban a bőr ápolására. 

Arra is érdemes figyelni, hogy a kókuszolaj a szakemberek szerint a napvédő készítményekben sem kívánatos összetevő. Egy 2011-es tanulmány szerint a kókusz-, földimogyoró- és olívaolaj csupán a napból érkező káros UV-sugárzás 20 százalékát blokkolta, míg egy 15 faktoros napvédő készítmény a sugárzás 93 százalékát, a 30 faktoros 97 százalékot, az 50 faktoros pedig a bőrt károsító ultraibolya-sugárzás 98 százalékát kizárta. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!