Így gyógyítja a bőrt a teafaolaj

2021. november 04.
Aki eddig még nem adott esélyt a teafaolajnak, az biztosan azonnal kipróbja, mihelyst megtudja, mennyi pozitív hatása van a bőrre.

„A teafaolaj egy olyan illóolaj, amelyet a Melaleuca Alternifolia fa leveleiből vonnak ki gőzdesztillációs eljárással – magyarázza Julio Pina, az Innovation Labs kutatás-fejlesztési innovációs részlegének igazgatója. – Színtelen vagy halványsárga, átlátszó, híg folyadék; aromája jellegzetes, földes, fenyőillatú” – teszi hozzá a szakember, és hozzáteszi, manapság a teafaolaj nemcsak a kozmetikumokban – szappanokban, testápolókban, tonikokban, samponokban, szérumokban – lelhető fel, de a háztartási termékekben is, legyen szó tisztítószerekről vagy épp a párologtatóba szánt illóolajról.

teafaolaj

Mire jó a teafaolaj?

  • A teafaolaj segíthet a pattanások ellen

A teafaolaj antiszeptikus tulajdonságai miatt kiváló a pattanásokat okozó baktérium ellen. Egy tanulmány összehasonlította a teafaolajat és a benzoil-peroxidot a pattanások kezelésében, és megállapította, a teafaolaj irritáció nélkül enyhíti a gyulladást és segíti a megelőzést. „Érdemes olyan pattanás elleni készítményeket keresni, amelyek a pattanások kialakulásának megannyi okát kezelik, egyszerre gondoskodnak az olajszabályozásról, az antibakteriális hatásról, a bőrpír csökkentéséről és a bőrnyugtatásról” – javasolja a szakember.

  • Ápolja a körmöket

Aki gyakran jár manikűrre és pedikűrre, mindig adjon a körmeinek egy kis szabadságot és ne lakkozzon, helyette ápolja teafaolajjal a körmeit – az ugyanis kiváló a körömgomba kezelésére, megelőzésére, nem beszélve arról, hogy a teafaolajas láb- és kézápolók hűsítő hatása a relaxálásban is segítenek.

  • Eltünteti a korpát

Bár a korpásodás okát meghatározni mind a mai napig nehéz, hiszen annak kialakuásában számos tényező közrejátszhat, az biztos, hogy a fejbőrön élő mikroorganizmusok – baktériumok, gombák, élesztőgombák – jelenlétéhez köthető. Antibakteriális és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően a teafaolaj korpásodás elleni szerként is kiváló. A Journal of the American Academy of Dermatology egyik tanulmánya leírja, hogy az 5 százalékos teafaolajat tartalmazó sampon használata 41 százalékkal csökkentette a korpásodást, és az azzal járó tüneteket, a viszketést, a zsírosodást, a hámlás súlyosságát.

Forrás: Realsimple Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!