Így válassz jól kozmetikumot, hogy ne csalódj

2021. február 19.
Végre rászántad magad, hogy beruházz egy méregdrága szérumra, és nem érted, hogy miért nem hat? Hogy legközelebb elkerüld a csalódást, szépségbloggerünk, Peonilla összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a kozmetikumok vásárlásával és tárolásával kapcsolatban.

Nem minden arany, ami fénylik

Ugye veled is előfordult már, hogy egy gyönyörű, ránctalan női arc vagy csábító tévéreklám hatásásra elcsábultál, és megvettél egy olyan drága krémet, amitől a pénztárcád szabályosan sírva fakadt? Sajnos el kell keserítselek, ugyanis hiába gondoltad, hogy most valami nagyon jót teszel a bőröddel, ha már ilyen sokat költöttél rá, ez egyáltalán nem biztos, hogy így van. Elárulok egy titkot: nem az ártól függ egy termék hatékonysága. Sőt, még csak nem is a márkától, az ígéretektől, a szép csomagolástól vagy az illattól. Attól, hogy egy szérumnak jó a marketingje, az korántsem jelent garanciát arra, hogy a bőrödnek is a legjobb lesz.

arcapolas-osszetevok
Csupán egyetlen biztosíték van arra, hogy hatékony és minőségi terméket veszel a kezeid közé, ez pedig nem más, mint az összetevőlista. Illetve még egy: a formulázás – ennek ellenőrzéséhez azonban minimum kozmetikai vegyésszé kellene avanzsálnod, ami nem igazán kivitelezhető, érthető módon. Tehát marad az INCI lista (azaz összetevőlista) elemzése, amiből viszont jó eséllyel megállapíthatsz pont annyi lényegi információt, amivel számos felesleges pénzkidobástól és csalódástól kímélheted meg magadat. Persze ezek után még mindig ott van, hogy a te bőröd valóban „szereti-e” majd az adott terméket, ami teljesen egyéni, és ezt az úgynevezett tesztelési fázist nem lehet megspórolni.

Tipp: Ha úgy érzed, hogy habár tökéletes az INCI, neked mégsem jó érzés használni valamit, vagy kimondottan irritál, akkor mindig hallgass a bőrödre. És fordítva: olyan is van, hogy nem a legszebb egy összetevő lista, de te imádod az adott készítményt – ilyenkor egy-két kétes anyag miatt szintén nem érdemes a kukába dobnod azt a krémet vagy szérumot.

Hogyan értelmezd az összetevőlistát?

Az INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), vagyis az összetevőlista az első számú tájékozódási pont, amikor egy számodra új termékkel kapcsolatban el szeretnéd dönteni, hogy megvedd-e vagy sem. Ezt minden esetben valahol a termék csomagolásán kell feltüntetniük a gyártóknak. Ha nem találod, és az interneten is hosszasan kutakodni kell utána (esetleg egyáltalán nincs róla infó), az máris egy intő jel, hogy valószínűleg jobban jársz, ha távol tartod magad attól a bizonyos kozmetikumtól.

Fontos a sorrend

Az INCI-ben szereplő összetevők nem véletlenszerűen vannak felsorolva. Amiből a legtöbb található az adott kozmetikumban, azt találod a lista legelején, amiből pedig a legkevesebb, azt a legvégén. Ami a leginkább számít tehát az az első 5-7 összetevő, én is ezeket nézem meg elsősorban. Tegyük fel, hogy egy argánolajos arckrémet szeretnél, de azt látod, hogy az argánolaj (Argania Spinosa, Argan Kernel Oil) az összetevőlista végén kullog, akkor máris megállapíthatod, hogy egyértelműen rá akarnak szedni, hiszen a krémben elenyésző mennyiség található belőle. Ha egy olyan különleges hatóanyagtartalmú szérum után nézelődsz, ami hialuronsavat, C-vitamint, esetleg retinolt tartalmaz, akkor pedig az a legbiztatóbb jel, ha ez százalékosan fel van tüntetve a termék dobozán (pl. 1% retinol, 5% AHA). Ha nincs ilyesmi a csomagoláson, egyedül az INCI-lista végén találkozol az összetevővel, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kiszemelt kozmetikumra nem érdemes beruházni.

Kerülendő összetevők

Ha szeretnél olyan terméket vásárolni, ami potenciálisan a legkevésbé irritáló, íme néhány összetevő, amiket jobb, ha kerülsz (minél előrébb van az összetevőlistában, annál inkább):

Alcohol, Alcohol denat./Ethanol/SD Alcohol
Parfume/Fragrance (mesterséges illatanyagok)
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) / Ammonium Lauryl Sulfate
Triclosan
Formaldehyde
Menthoxypropanediol
Benzalkonium chloride
Paraben végződésűek (pl. Methylparaben)
Diazolidinyl Urea / DMDM Hydantoin
Ceteareth-… kezdetű összetevők
Mineral Oil/Paraffinum Liquidum
Petrolatum

Olvass tovább!

Keresendő összetevők

A teljesség igénye nélkül alább olyan klassz hatóanyagokat sorolok fel, amiket bőrtípus szerint kategorizálva érdemes az INCI-listában keresned:

Száraz, vízhiányos bőrre:

Hyaluronic Acid/Sodium Hyaluronate (Hialuronsav), Glycerin, Urea, Panthenol (B5 vitamin), Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil (Argánolaj), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil (Jojobaolaj), Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil (Sárgabarackmag olaj), Squalane (szkvalán), Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil (Ligetszépe olaj), Butyrospermum Parkii Shea Butter (sheavaj), Linoleic Acid, Lactic Acid (tejsav), glikolsav (glycolic acid), Sodium PCA (Aminosav), zsírsavak (alfa-linolénsav), keramidok (pl. ceramide AP, EOP, NG, NP, NS), karbamid (urea), aloe vera, peptidek (pl. copper tripeptide-1, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7)

Öregedő, ráncos bőrre:

Retinol és származékai (retinol, retinyl palmitate, Hydroxypinacolone Retinoate stb.), bakuchiol (növényi “retinol”), Ascorbic Acid (C-vitamin), Magnesium Ascorbyl Phosphate (C-vitamin származék), Sodium Ascorbyl Phosphate (C-vitamin származék), AHA savak (lactic acid, glycolic acid), Hyaluronic Acid/Sodium Hyaluronate (Hialuronsav), Peptidek (pl. Acetyl tetrapeptide-5, Copper Tripeptide-1 stb.), Ferulic Acid (ferulinsav), Niacinamide (B3 vitamin), Tocopherol (E-vitamin), SPF (fényvédő anyagok pl. Titanium Dioxide, Zinc Oxide stb.)

Zsíros, pattanásos bőrre:

AHA savak (mandelic acid, glycolic acid), BHA savak (salicylic acid), Azelainsav (azelaic acid), Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract (zöld tea kivonat), panthenol, allantoin, csiganyál (Snail Secretion Filtrate), ázsiai gázló kivonat (Centella Asiatica (Gotu Kola) Extract), réz peptid (Copper Tripeptide-1), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (édesgyökér kivonat), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (kamilla virág kivonat), Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract (szőlőmag kivonat), Punica Granatum (Pomegranate) Extract (gránátalma kivonat), Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil (teafaolaj), Niacinamide (B3 vitamin), Ascorbic Acid (C-vitamin), benzoyl peroxide, csipkebogyóolaj, jojobaola

arcapolas-osszetevok

Segítség

Ha bizonytalan vagy az INCI értelmezését illetően, már számos oldal létezik, ami instant a segítségedre lehet, kezdve a Krémmánia.hu-tól a cosdna.com-on át az Incidecoder.com-ig, ahol termékre és összetevőre is tudsz keresni. Hangsúlyozom, nem az a lényeg, hogy betéve tudj minden latin kifejezést, a lényeg, hogy tudd, mit kell keresni, és hogyan kell azt értelmezni (ahogy már az imént kifejtettem a sorrendet illetően).

A csomagolás is számít

Fontos tudnod azt is, hogy bizonyos összetevők fény hatására károsodnak, így veszítenek a hatékonyságukból. Ilyen például a C-vitamin, a retinol és a különböző antioxidánsok. Éppen ezért, ha ilyen hatóanyagokat tartalmazó szérumot vagy arckrémet veszel, arra is figyelj oda, hogy lehetőleg ne átlátszó üvegben vagy tégelyben legyen. A tégely nagyon szép, de azzal, hogy minden kibontásánál levegő és fény éri a krémet, folyamatosan veszít a hatékonyságából. Tehát gyakorlatilag az ablakon dobod ki a pénzt, amit rá szántál. A legjobb, ha sötét színű üvegcsés/pipettás, vagy zárt pumpás/kinyomós/tubusos kiszerelésű terméket választasz. Így az ujjaddal sem kell belenyúlnod, ami egyáltalán nem higiénikus, ráadásul a kozmetikum szavatosságát is lerövidíti.

Tipp: Ha mégis tégelyes krémre esne a választásod, akkor vegyél hozzá egy kis spatulát is, és mindig azzal nyúlj bele, valamint igyekezz a lehető legrövidebb időn belül elhasználni.

Tárolási kisokos

Alapszabály, hogy a kozmetikumokat száraz, hűvös, páramentes helyen kell tárolni. Ennek ellenére a nők többsége a jó kis párás fürdőszobában sorakoztatja fel a kedvenc termékeit. Ha ez rád is igaz, legalább tedd zárható szekrénybe a kozmetikumaidat, ahol kevesebb párának és fénynek vannak kitéve. Egyedül esetleg az arclemosód és micellás vized kaphat helyet a mosdó feletti polcon.

A szemkörnyék ápolására szolgáló termékeket, arcmaszkokat, permeteket nyugodtan tarthatod a hűtőszekrényben, ezáltal extrán frissítő hatásúak lesznek. A C-vitamint tartalmazó szérumoknak és krémeknek pedig kötelezően a hűtőben a helyük.

Szavatosság

A legtöbb terméken láthatsz egy nyitott tetejű tégely jelzést, amiben egy szám található (pl. 6M – azaz 6 months = 6 hónap). Ez a szám mutatja meg, hogy felbontás után hány hónapig használhatod az adott kozmetikumot. Ezenkívül sokszor a lejárati dátumot is feltüntetik a csomagoláson. Ha viszont csak a gyártási számot találod a dobozon, akkor a checkfresh.com oldalon a „Batch code” alatti helyre bepötyögve megnézheted, hogy mikor készült a termék.

Fotó: Unsplash

Kattints tovább!