5 ökobarát alapanyag, amivel az egész házat végigtakaríthatod

2021. január 16.
Ecet, só, szódabikarbóna, citrom és teafaolaj: ezzel az öt környezetbarát összetevővel szinte lefedjük a takarítás teljes palettáját! Nincs többé szükség erős kemikáliákkal megpakolt, speciálisan egy-egy felületre kifejlesztett tisztítószerekre, amelyek vastag műanyag flakonokban érkeznek az otthonunkba.

Ecet

Az ecetnek nincsenek környezetvédelmi veszélyei, így bátran végigtakaríthatjuk vele szinte az egész lakást, ahogyan nagyanyáink is tették! Ablakpucolásnál régóta csodaszer hírében áll, emellett szuper vízkőoldó, ha ecettel átitatott ruhát teszünk a csapokra, fémgombokra, akkor néhány tízperc elteltével olyan lesz az eredmény, mintha új lakásunk lenne. Sőt, a porcelán- és üvegpoharakat, -tányérokat is újjá varázsolhatjuk a segítségével. De általános felülettisztításhoz is kiválóan alkalmazható, például szódabikarbónával és különböző fertőtlenítő hatású illóolajokkal keverve. Azt viszont soha ne felejtsük el, hogy klórtartalmú tisztítószerekkel tilos keverni, mert mérgező klórgáz szabadulhat fel így!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna igazi jolly joker: nem csak sütikhez használhatjuk, hanem takarításhoz is, ráadásul ezerféle módon. Vízforraló-tisztítás, makacs konyhai szennyeződések, lefolyódugulás, ruhaáztatás, vécécsésze-tisztítás, szőnyegtisztítás: csak néhány terület, ahol a szódabikarbóna remekül teljesít! Arról nem is beszélve, hogy rengeteg, kifejezetten ezekhez a területekhez kifejlesztett, kemikáliákkal dúsított tisztítószert kiválthatunk a segítségével. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a finom felületek súrolásakor a felület is megsérülhet, így feltétlenül óvatosan bánjunk vele.

Igen, még sima asztali sóval is kitakaríthatjuk a lakást! Például 1:1-es arányban keverve remekül tudunk kádat tisztítani vele, kiválóan megküzd a szappannyomokkal is. Ismerős a vágódeszka takarításának kálváriája? Dörzsöljük be sóval, és máris könnyebb lesz a szagtalanítás és folttalanítás! De ruhaáztatáshoz, vasalótisztításhoz, öntöttvas fazekak és serpenyők tisztításához is nagyszerű a só.

Citrom

A citrom az egyik legjobb otthoni takarítószer-alternatíva. Az ecethez hasonlóan kiváló vízkő- és rozsdaoldó, a sóhoz hasonlóan nagyszerűen eltávolítja az izzadtságfoltokat a ruhákból. A műanyag edények egy idő után ételszagúak maradnak, akárhogy tisztítjuk, azonban citrommal áttakarítva szagtalaníthatjuk őket. A citrom héját se dobjuk el! Narancshéjjal egyetemben vágjuk fel őket, tegyük befőttes üvegbe, öntsük fel ecettel, tegyük sötét helyre néhány hétre, majd szűrjük le: csodálatos általános tisztítószert kapunk néhány fillérből!

Teafaolaj

Sokan azt hiszik, hogy az ecetes takarítás fertőtlenítő hatású, de ez nem igaz. Egy átlagos lakásban nem igazán van szükség rendszeres fertőtlenítésre, de most például, koronavírusos időszakban igenis előfordulhat olyan eset, amikor fertőtleníteni kell. A kemikáliák helyett nagyszerű alternatívát nyújthat ehhez a teafaolaj! Szivacsba csepegtetve kenjük át vele a kilincseket, asztalfelületeket, a telefont és a billentyűzetet. De feloldva szódabikarbónás-ecetes vagy citromos keverékekbe csepegtetve emeli az általános tisztítószerek hatásfokát is. Sőt, még a makacs penészfoltok ellen is küzdhetünk magas minőségű teafaolajjal!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!