Botox helyett kozmetikai akupunktúra?

2021. november 12.
A testen végzett akupunktúráról a legtöbben már hallottunk, azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elsősorban esztétikai céllal igénybe vett arc akupunktúra is. Szépségbloggerünk, Peonilla most elmagyarázza, mi is ez pontosan és mit várhatunk tőle.

A bőr saját fiatalító, gyógyító mechanizmusát stimulálja

Az akupunktúrát több ezer éve gyakorolják a hagyományos kínai orvoslásban. A testen és az arcon végezve is hatással van az egész szervezetre, hiszen egyensúlyba hozza az energiaáralmást, serkenti az öngyógyító folyamatokat és a test egészséges működését. A kozmetikai akupunktúrát kicsit később kezdték alkalmazni, amikor egy véletlen folytán rájöttek, hogy azok, akiket így kezeltek, egy idő után fiatalosabbnak tűntek.

botox-bor-szepseg

Az eljárás során az arc akupunktúrás pontjaiba szúrnak egy-egy hajszálvékony tűt (nagyjából 80 darabot), amely így mikrosérüléseket okozva beindítja a bőr regeneráló folyamatait: serkenti a kollagén– és elasztintermelést, a vér- és nyirokkeringést, javítja a bőr oxigénellátottságát és stimulálja a fibroblaszt sejteket. Ennek következtében a bőr feszesebb, üdébb, simább, rugalmasabb és ragyogóbb lesz szinte azonnal. Sőt, még a pattanásokat, ekcémát és pszoriázist is képes gyógyítani, a hiperpigmentációt pedig halványítani. Számos hollywoodi sztár is nagy rajongója: többek között Gwyneth Paltrow, Sandra Bullock, Jessica Alba, Kim Kardashian, Lady Gaga és Madonna.

Jobb, mint a botox?

Igen, sokan esküsznek rá, hogy hatásosabb, de mindenesetre hosszabb távon előnyösebb és mindenekelőtt természetesebb megoldás. Miközben a botox során gyakorlatilag idegméreggel bénítják el az arc izmait, a kozmetikai akupunktúra épphogy a bőr természetes megújító folyamatait serkenti. A botox hatása a kezelés után 10-14 nappal lesz igazán látható és 4-6 havonta ismételni kell. Míg az akupunktúra után már másnap ragyogóbb arcbőrrel ébredhetünk, de leginkább a 3. alkalomtól látványos az eredménye. Ráadásul az akupunktúrának egyéb előnyös hatásai is vannak, például jobb alvás, jobb közérzet, hangulat, nyugodtság, jobb emésztés és megnövekedett energiaszint. Egyesek egyébként a botox kiegészítéseként, a bőr minőségének javítása érdekében alkalmazzák. Az arcon végzett kezelést fül akupunktúrával is ki lehet egészíteni.

Hány kezelésre van szükség?

Általában 10-12 alkalmat javasolnak.

Fájdalmas?

Ezek a speciális tűk annyira vékonyak, hogy ha tapasztalt szakember a megfelelő technikával szúrja be (márpedig nagyon fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező, képzett akupunktőrhöz menjünk), akkor alig érezhetőek a kis szúrások.

Kinek ellenjavallt?

Vérzési rendellenességek, bőrfertőzés, sebek jelenléte, súlyos autoimmun betegségek, magas vérnyomás és kontrollálatlan cukorbetegség esetén nem ajánlott az arc akupunktúra.

Fotó: Unsplash

Olvasd tovább!