Bőrproblémák 40 felett? Így kezelheted őket!

2021. november 18.
40 év felett már nem épp kisrutin a szépségrutin... A komolyabb bőrproblémák komolyabb válaszokat igényelnek.

Általában  40 felett érkezik el a nők életében az az időszak, amikor a többség igazán komoly változásokat tapasztal a bőr minőségében. Ilyenkor beindul a vészcsengő, egyik bőrproblémát a másik után észleljük, néha már teljesen pánik fokozatra kapcsolunk. Láthatóan csökken az arckontúr feszessége, ahogyan a térfogat, a rugalmasság, látványosan mélyülő ráncok állandósulnak az arcon, ráadásul újak bukkannak fel. A napkárosodás miatt ilyenkor sokan már számolhatunk napfoltokkal, kisebb-nagyobb barna pöttyökkel, amelyekre a speciális szérumok, krémek sokszor már kevésnek bizonyulnak. Utóbbira például a legtöbb szakember kombinált megoldást javasol, a szérumok mellé társítva az orvosesztétikai kezeléseket és a megfelelő életmódot, napozási szokásokat.

40-plusz-borapolas

Arctisztítók és anti-aging ápolók

A bőr komolyabb változásait ilyenkor érdemes arctisztítók terén is követnünk, használjunk két különböző típusú arclemosót, egy gyengéd hámlasztó hatásút (ezzel finomítva az érdesebb, beszürkült bőrfelszínt), és egy kíméletes, lotion állagút – kipipálva ezzel a hámlasztást és a hidratálás-táplálást is.

A célzottan, speciális összetevőkkel gazdagított 40+ anti-aging arcápolók, szemkörnyékápolók mellett a nedvességmegtartás érdekében építsük be a rutinunkba (akár a nappaliba, de az esti rituáléban is helyet kaphat) a hialuronsav-alapú ápolókat is. A negyedik X elérésével szinte kötelező a gazdag éjszakai ápolókrém bevetése is, ezzel is segítve a bőr védőgátjának (vagyis a bőrbarrier) helyreállítását. A bőröregedés jelei miatt ebben a korosztályban egyre többen a bőrgyógyászok, plasztikai sebészek segítségét is kérik. Ebben az esetben a bőr minőségének javítására főleg a kémiai hámlasztásokat, lézeres, vagy a ráncokra a botoxkezeléseket ajánlják.

40-plusz-borapolas

Előbbiek például a nap által okozott bőrkárosodást, az egyenetlen tónust és a textúrát is gyönyörűen javítják – de arra érdemes figyelnünk, hogy jó hírű, valóban szakemberek által végzett klinikákra, kezelésekre menjünk. A bőrfelszín alatti szépségharcban a lézer is látványos megoldás és segítség. A bőr felszíne alá jutva aktívan és látványosan küzd az öregedés jelei ellen, igaz, akadnak fajtái, amelyek nem éppen kellemes mellékhatásokkal (égő, érzés, duzzadt arc, hámló bőr) érik el a valóban csodaszép, megújult bababőr előbukkanását.

Filler, kémiai peeling

Egy komolyabb kémiai peeling, lézer azonban nem segítség a volumenvesztésre, ebben az esetben a szakértők már inkább a fillereket, vagyis a hialuronsavas töltéseket ajánlják, valamint a saját zsírral való arcformázást. Egy biztos, bármelyik mellett is döntsünk, ne kapkodjuk el. A baráti kör tapasztalatai és a különböző Facebook-csoportok kettősén túl mindenképp érdemes akár több bőrgyógyásszal is konzultálni, hogy valóban olyan választ kapjunk – több százezer forint esetleges felesleges kidobása nélkül – a problémáinkra, amelyekkel elégedettek leszünk.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!