Tévedésből találták fel a zseniális szilárd samponokat

2021. június 14.
Az egyik legmenőbb szépségkellék az ökotudatos otthonok fürdőszobáinak polcain, pedig a születését még csak nem is egy piaci rés generálta. A szilárd samponok jócskán betöltötték már a harmadik ikszet, de népszerűségük töretlenül ível felfelé.

A csomagolásmentes megoldások az utóbbi években soha nem látott módon törtek utat maguknak, a bolygó és a természet védelme pedig már szerencsére a szépségiparban is egyre nagyobb jelentőséggel bír. A szilárd samponok ebben a környezettudatos környezetben is kiemelkedő jelentőséggel bírnak, hiszen nem elég, hogy praktikusak, sokáig kitartanak, de még csak tonnányi, később műanyagszemétté átvedlő csomagolást sem igényelnek. A látványos kis korongoknak azonban nemcsak a jelentőségük, hanem a történetük sem éppen hétköznapi…

szilard-sampon

Szerencsés véletlen

1987-et írtak, amikor Stan Krysztal (kozmetikai vegyész) és Mo Constantine (a Lush társalapítója) éppen egy új szappanon dolgoztak a dél-angliai Poole-ban található laboratóriumukban. Stan „kukacszappannak” becézte, a szintetikus mosószer-granulátum ugyanis kis kukacokra emlékeztetett. Az alapötlet az volt, hogy ezt kézzel nyomva olyan formára alakítsák, amilyet éppen szerettek volna. Mo azt javasolta, cseréljék ki a szintetikus mosószert kis felületaktív tüskékre. Azzal, hogy a „kukacokat” ezekkel a tüskékkel helyettesítették, tökéletesre nyomható, kerek korongokat hoztak létre. Csalódottságukra azonban a tesztelés során kiderült, hogy az állag nem volt megfelelő egy szappanhoz. Tanácstalanok voltak, mígnem megérkezett Mark Constantine. Ahogy Mark, a hajszakértő besétált a laborba, és ránézett a termékre, rámutatott, hogy amit készítettek, az valójában egyáltalán nem is szappan volt. Tévedésüknek köszönhetően ugyanis nem szándékosan, de feltaláltak egy minimum innovatívnak nevezhető új terméket: a szilárd hajsampont, amely azóta a világ minden pontján kiállta a próbát. Azóta persze számos márka zászlajára tűzte a praktikus terméket, míg a brit szépségbrand szintén környezetbarát korongok sokaságával jött már ki.

A csomagolásmentesség hatása a környezetre számokban is jól mérhető. Egy szilárd sampon 3 db 250 ml-es flakonnak felel meg, ráadásul mindegyik szilárd sampon 80-100 hajmosásra elegendő (függ persze a haj vastagságától és hosszúságától), és sokkal könnyebb, mint egy hagyományos samponos flakon. A karbonlábnyoma is drasztikusan kisebb – egyetlen teherautónyi szilárd sampon ugyanannyi hajmosásra elegendő, mint 15 teherautónyi folyékony termék.

Kedvcsinálóként pedig lássunk 3 kedvenc sampont a szilárd kategóriában!

szilard-sampon

J·R·LIGGETT’S szűz kókuszolajos szilárd sampon, 8 dollár

szilard-sampon

Lush New szilárd sampon fahéjjal, szegfűszeggel és borsmentával

szilard-sampon
Nature Box Shampoo Bar avokádóolajos szilárd sampon, 1650 Ft

Olvass tovább!