7 dolog, amit nem, vagy helytelenül tudtál a botoxról!

2021. november 23.
Bár egyre többen döntenek a botox mellett, a hatóanyagot még mindig számos tévhit övezi. Az alábbi hét pont a leggyakoribb.

1. A botox a kígyó mérge

Tévedés! A botulinum toxint a Clostridium botulinum nevezetű baktérium termeli. Tehát nem kígyómérget használnak az esztétikai specialisták sem! Nem megfelelően tartósított élelmiszerekben a baktérium spórák aktiválódhatnak és toxint termelhetnek (pl. kolbász, konzervek), így egy izmok bénulásával, nyelési-, légzési nehézséggel járó életveszélyes állapotba kerülhetünk tőle. Kisgyermekek is ezen baktérium miatt nem ehetnek 1 éves koruk alatt mézet! A baktériumspórák a mézben jelen lehetnek, és a baba emésztőszervében zajlik le a toxintermelődés. Tehát alapvetően egy fehérje típusú anyag, amit egy anaerob baktérium termel.

botox

2. A botox az orvosi alkalmazás után került át a szépségápolás világába

Igen, ez pontosan igaz, ráadásul nem is olyan régen. A botulinum toxint 1895-ben fedezték majd, majd 1989-ben engedélyezték a kancsalság, a szemhéjmozgató izmok és féloldali arcizom görcsének kezelésére. Sokan nem tudják, de a migrén és a túlzott izzadás ellen is igen hatásos lehet, sőt, inkontinencia esetén is bevethető. 2002 óta engedélyezett a mérges ráncok ellen, míg a szarkalábak és a homlokráncok elleni engedélyt 2013-ban kapta meg.

3. A botox az izom és ideg közötti kommunikációt gátolja

Igen, a botox a mimikai ráncok mozgását gátolja. Ezáltal tud segítséget nyújtani például ott, ahol már a szemránckrém nem segít, és teszi fiatalosabbá például a tekintetet.

4. Egyszer botoxoltatok, és örökre úgy maradok

Ez egy tévhit. Ez az esztétikai beavatkozás a hatás kialakulása után 2-3 nap múlva veszi kezdetét, 2 hét alatt fejti ki a teljes hatását. Maga a toxin nem bomlik le, de új összeköttetések alakulnak ki az ideg- és izomsejtek között, így az izomműködés körülbelül 6 hónap után maradéktalanul helyreáll. A botoxkezelés ismétlése esetén a hatás egyre hosszabb ideig tart. Mindig érdemes kivárni ezt az időt, amikor újra helye van a botoxinjekcióknak, hisz túl gyakori ismétlés esetén alakul ki az úgynevezett „lárvaarc”.

5. Kezelés előtt semmire nincs szükség!

Tévedés, orvosi konzultáció mindenképpen szükséges. Fel kell mérni a páciens egészségi állapotát, gyógyszer szedését, hogy fel lehessen állítani az esztétikai anamnézist. Ellenjavallat a terhesség, a szoptatás ideje, vagy a neuromuszkuláris funkció zavaraival, izomgyengeséggel járó kórképek, továbbá a véralvadási zavar, a kezelendő terület gyulladása és a túlérzékenység, bizonyos gyógyszerirritációk. Alapos fertőtlenítést követően, a szúrási pontok megjelöése után következik maga a beavatkozás.

6. A botoxoltatás után rögtön mehetek futni vagy buliba

Nem igaz. Vannak tevékenységek, amelyekkel vigyázni kell szépségünk és az eredményesség érdekében. Mivel maga a botox nem fájdalmas, olyan, mint egy nagyobb szúnyogcsípés, ez felelőtlenségre sarkallhajta a pácienst. A botoxinjekciók után 2-3 napig vigyázni kell. A futás, jóga, szauna nem javallott, és a fejenállás sem, hisz elvándorolhat az anyag. 2-3 hétig pedig kerülendő az arcmasszázs és a közvetlen UV-sugárzás.

7. A botox biztonságos és esztétikus megoldás lehet

Igaz! Átmeneti kis mellékhatások felléphetnek a botox injekciók után, akár fejfájás vagy a szemhéj rövid ideig tartó leesése. Egy hozzáértő és jó esztétikai beavatkozásnál akár az életminőséget is javító hatások érhetőek el megfelelő szakember és jó botox alapanyag segítségével.

Forrás: Dr. Krix Mónika – Art’N Face Arcesztétikai Klinika Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!