Jótékony mellékhatása lehet a botoxkúrának

2020. augusztus 23.
Akár a ráncok csökkentésére, migrén ellen, inkontinenciára vagy a túlzott izzadás miatt használjunk a botoxkúrát, egy friss kutatás szerint jótékony mellékhatásra is számíthatunk: a botox ugyanis úgy tűnik, csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát és enyhíti a betegség tüneteit.

Közel negyvenezer ember vett részt abban az átfogó kutatásban, amelyben azt vizsgálták, milyen hatással van a botox a mentális betegségekre. A kutatásban résztvevők depressziós panaszai jelentősen javultak azokhoz képest, akik másfajta kezelést kaptak ugyanarra a problémára. Ez annyit jelent, hogy ha valaki botoxot használ akár a ráncok, migrén, izomfájdalmak vagy éppen túlzott izzadás miatt, kisebb valószínűséggel tapasztalja a depresszió tüneteit.

A legerősebb hatása az arcba fecskendezett botoxnak volt. Valószínűleg ehhez hozzájárult az is, hogy a  ráncok kisimítása javítja az önképet, a lágyabb arcvonalak pedig azt az üzenetet küldik az agynak, hogy az illető kevésbé szomorú, így a depresszió tünetei is csökkennek. 

Ám a botox jótékony mellékhatásai nem csak a ráncok kisimításakor jelentkeztek, az antidepresszáns hatása ennél összetettebb. Azoknál is tapasztalták ugyanis ezt a jelenséget, akik inkontinencia miatt a húgyhólyagba, vagy izomgörcsök ellen a láb izmaiba kaptak injekciókat. 

„Ez azt jelenti, hogy a botoxot többféle módon használhatjuk fel, akár a depresszió kezelésére is. Emellett fontos jobban megismernünk az anyag hatásmechanizmusát és mellékhatásait” – mutatott rá dr. Ruben Abagyan, a kaliforniai San Diego Egyetem gyógyszerész professzora, a tanulmány társszerzője.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images