Ájurvéda: a fiatalos bőr záloga

2021. december 10.
Megállíthatatlanul nő az igény a természetes, tiszta összetevőkre, így nem csoda, hogy egyre népszerűbbé válik ez a több ezer éves gyógyászati hagyományokra épülő metódus is. A gyógyfüvekből és olajokból készült ájurvédikus szépségkencék világában kalandozunk.

Sokak fejében az ájurvédikus jelző szorosan egybeforrt a tisztítókúrákkal és a masszázsterápiákkal, pedig ma már a mindennapi, otthoni bőrápolásban is előszeretettel használják ezt az ötezer éves hagyományokra épülő indiai tudományt. A személyre szabható, számtalan gyógynövénnyel dolgozó, komplex módszer ugyanis teljeskörű megoldást nyújthat fiatalságunk megőrzésére.

A Reuters hírügynökség egy közelmúltbeli jelentése szerint az ájurvédikus szépségségkencék népszerűsége elképesztő gyorsasággal ível felfelé, még globális viszonylatban is. A trend hátterében leginkább az áll, hogy egyre szívesebben emeljük le a polcokról a natúr- és biokozmetikumokat. És ahogy nő a vásárlói tudatosság, úgy vágyunk egyre inkább a bolygónk adta, természetes eredetű szépítő összetevőkre – áll a jelentésében.

ájurvéda

A siker titka

De vajon a természetességen túl mi a varázsa ezeknek az egyre szélesebb skálán elérhető márkáknak és termékeknek? Oláh Andrea ájurvéda tanácsadó azt mondja, ez a holisztikus rendszer a nyugati orvoslástól alapvetően a gyógynövények használatában és az átfogó, több oldalról megközelített szemléletmódban különbözik – és éppen ez az, ami azt a kis pluszt adja a bőrápoláshoz is.

„Indiában sokkal többféle gyógynövény megtalálható, mint Európában, ráadásul ezek a csodaszerek több ezer éve bizonyítják pozitív hatásukat is. Ott minden bőr- és hajproblémára megvan a megfelelő növény. Fontos tudnunk persze azt is, hogy a bőrünk összeköttetésben van a belső szerveinkkel, ezért ha valaki tanácsadásra jön hozzánk, egy átfogó, a belső szervekre is kiterjedő kezelést ajánlunk – például egy személyre szabott tisztítókúra formájában. Hiszen testünk fiatalon tartásához nem elég csupán a bőrünkre figyelni: elengedhetetlen a rendszeres mozgás, a lelki egyensúly megtartása és az egészséges életmód is.” Az ájurvédán belül nyolcféle tudományág létezik, az egyik szakterület pedig kifejezetten a fiatalságunk megőrzésével, a sejtek megújításával és a szervezet ellenállóképességének fokozásával foglalkozik. A módszer tehát kimeríthetetlen háttértudással rendelkezik a bőrünkről is. „A rasayana alapvetően a fiatalságunk megőrzésére fókuszál, hiszen mi is próbáljuk lelassítani – ha nem is visszafordítani – az idő múlását. Mivel az öregedés először a bőrön látszik meg, ezért ennek az ágnak a bőrápolás, a bőr fiatalon tartása az egyik legfontosabb feladata.”

Ősi erő új köntösben

A hírességek között is egyre népszerűbbek ezek a gyógynövényalapú indiai receptúrák. Egy amerikai plasztikai sebész, dr. Raj Kanodia igen nagy szerepet játszott abban, hogy a sztárokat is elvarázsolták ezek a holisztikus formulák. Az indiai egresből (hétköznapibb nevén amlából) készített szérumot a doktor kezdte el ajánlgatni a pácienseinek, ennek nyomán pedig ma már olyan celebek is rajonganak az antioxidánsokban gazdag, bőrfiatalító és tápláló elixírért, mint Sofía Vergara, Kim Kardashian West vagy Britney Spears.

Az ájurvéda ősi tudományos alapjaira, és az ehhez kapcsolódó bőrápolási szemléletre alapozva egyre több új márka születik. Termékeiket az évezredes tapasztalatokra és a becses gyógynövényekre építik. Ha jobban beleássuk magunkat a témába, láthatjuk, hogy imádnivaló dizájnnal hódító Instagram-oldalak (@paavaniayurveda, @tailaskincare), testtípust meghatározó online tesztek, kvízek és ájurvédikus szépségrecepteket is kínáló applikációk (Organic Skin Care & Beauty Care: Homemade Remedies) segítenek feltérképezni, hogyan szabjuk személyre ezt az indiai metódust.

ájurvéda

Csodatevő növények

Ebben a holisztikus rendszerben ugyanis nem mindegy, melyik termék után nyúlunk – ezúttal nem az éppen szimpatikus illat vagy textúra alapján kell választanunk. A metódus az embert alapvetően három dóshára (testtípusra, és így bőrtípusra is) osztja: vata, pitta, kapha. Ebből kell kiválasztanunk (például egy online kvíz segítségével) a ránk leginkább jellemzőt, hogy pontosan beazonosíthassuk a számunkra hasznos kezeléseket és gyógynövényeket.

Persze az ájurvédikus kencékben is találunk mindenki számára jótékony összetevőket. „A sáfrány, a szantálfa, az aloe vera, a jázmin, a neem és a rózsa olyan hatóanyagok, amelyek alapvetően benne lehetnek a legtöbb készítményben. A neem (indiai orgona) szuper a pattanásos, zsíros bőr kezelésére, az aloe vera az érzékeny, vízhiányos, rozáceás bőrre tökéletes választás, míg a sáfrány és a szantál remek bőrfeszesítők, bár az érettebb korosztálynak már inkább a rózsát ajánlanám” – árulja el nekünk Oláh Andrea. Ha a hidratálás a cél, akkor rózsavizet válasszuk, ami egyébként remek bőrnyugtató is. A testápoláshoz pedig a szakértő a szezám-, a mandula- és kókuszolajat ajánlja, amelyeket a még enyhén nedves bőrre érdemes felvinni, így még inkább be tudnak szívódni a tápláló hatóanyagok.

Ami a házi praktikákat illeti: Andrea nagy rajongója a gyógynövényekből készült poroknak, ezeket érdemes összekeverni olajjal és rózsavízzel – így többek között arcmaszkot készíthetünk belőlük. „Kiváló ájurvédikus porokat találhatunk a neten, akár a magyar oldalakon is. Ezekből pasztát keverve használhatjuk őket akár haj- vagy arcpakolásként. Nekem most személyes kedvencem a kapoor kachli por, amely az egyik legjobb hajnövesztő. Ha valakinek vékonyszálú a haja, érdemes bevetnie, ugyanis gyönyörűen vastagítja a hajszálakat.”

Dóshákra szabott kencék

Persze felmerül a kérdés, honnan tudhatjuk egy ájurvédikus márkáról, hogy az valóban hiteles-e? A tanácsadó azt mondja, leginkább onnan, hogy külön készítenek szereket a három dóshának, tehát vannak kifejezetten vata, pitta és kapha készítményeik – hiszen mindegyik típus más jellegű problémákkal küzd. Ilyen a Rasasara Skinfood, de nagy név a területen a Kama Ayurveda és az ausztrál OmVeda, is. Az ájurvédikus orvosok által kifejlesztett Arya Essentials valódi luxust kínál, ha pedig amerikai gyártót is szívesen tesztelnénk, akkor a brooklyni Jiva-Apoha, a megnyerő Pratima vagy épp a viszonylag új belépőnek számító Aavrani termékei is megérnek egy próbát.

A cikk a Marie Claire egy korábbi számában jelent meg!

Olvasd el ezt is!