Ilyen gyakran cseréld a párnahuzatod, ha pattanásos a bőröd!

2021. december 29.
Bár a pandémia során alaposan megtanultunk takarítani és fertőtleníteni, a szakemberek újra és újra rávilágítanak, vannak olyan területek a háztartásban, amit sokan átugranak, kihagynak. Ide tartozik többek között a párnahuzat, amiről sokan nem is gondolnák, hogy annak tisztasága - pláne a pattanásos, aknés bőr esetén - milyen sokat számít.

„A bőrünk a legnagyobb szervünk. A bőr higiéniájának fenntartása létfontosságú ahhoz, ha egészséges, pattanásoktól mentes bőrt szeretnék” – mondja dr. Oksana-Georgia M bőrgyógyász, és hozzáteszi, ha nem tisztítjuk meg esténként, a smink és a szennyeződés a párnára kerül, ami egészen addig ott is marad, amíg a huzatot ki nem mossuk. A párnahuzat szennyezettségét fokozhatja az éjszakai izzadás és az elhalt hámrétegek, amelyeket az még inkább súlyosbíthat, ha hason alszunk. A szakember szerint az, akinek a bőre fokozottan problémás, hetente kétszer cseréljen huzatot, félévente pedig a párnáját is mossa ki. Ha véletlenül sminkben alszunk el, másnap cseréljünk huzatot!

pattanásos bőr

„Ha nem tisztítjuk meg alaposan a bőrünket, az elhalt hámsejtek, a szennyeződések és mikrobák elszaporodhatnak, ami végül bakteriális fertőzésekhez és pattanásokhoz vezethet” – magyarázza a bőrgyógyász, és megnyugtat, a párnahuzat rendszeres cseréje és az esti dupla arctisztítás mellett senkinek nem kell aggódnia. A szakember szerint az esti dupla arctisztítás nem azt jelenti, hogy erős arclemosóval ki kell szárítani a bőrt. Sőt! Első körben érdemes micellás arclemosót használni, amely nemcsak a sminket, de a bőrápolót és a napvédőt is eltávolítja, utána pedig jöhet a vízbázisú tisztítás, amivel elkerülhető a bőr védőrétegének kiszárítása.

„Használjunk gyengéd mosószereket, ne tegyük ki a bőrt szintetikus illatanyagoknak” – figyelmeztet a szakember, sokan ugyanis ezekre is érzékenyen reagálnak.

Forrás: Refinery29 Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!