Méz, cukor, kókuszzsír: így ápold a kicserepesedett ajkakat

2021. november 08.
A hideg hónapok és a fűtési szezon beköszöntével sajnos a kicserepesedett ajkak problémája is előjön, de néhány, a háztartásban fellelhető csodaszerrel ez is könnyen és gyorsan orvosolható.

Ellenben a bőr többi részével, az ajkakban nincsenek zsírmirigyek, és nem tudnak olyan természetes olajok termelődni, amelyek megakadályozzák a kiszáradást. Ez egyben azt is jelenti, hogy megfelelő ápolás nélkül ez a terület könnyen kiszáradhat. Jó hír, hogy a háztartásban fellelhetők azok az összetevők, amik segítenek megelőzni és orvosolni az ajkak dehidratáltságát.

kicserepesedett ajkak

Méz

A méz az egyik leghatásosabb gyógymód, az ugyanis nemcsak hidratál, de enyhíti a sebek és repedések okozta kellemetlen mellékhatásokat. A méz ráadásul antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek megakadályozzák, hogy ezek a sebek és repedések elfertőződjenek. Nem mellékes, hogy a méz enyhe hámlasztónak is kiváló, segít eltávolítani a száraz, elhalt hámréteget. Tipp: Mindennap kenjünk az ajkakra egy kevéske mézet, dörzsöljük át gyengéden a felületet, majd hagyjuk hatni 20-30 percig. Aki nem hason alszik, éjszakára is felhordhatja.

Kókuszzsír

A kókuszzsír bőrpuhító, kiválóan megköti a nedvességet, gyulladáscsökkentő és enyhíti a fájdalmakat. A kókuszzsír antibakteriális tulajdonságai hozzájárulnak az ajkak csíramentességének megőrzéséhez is, megakadályozva, hogy fertőzés alakuljon ki a nyílt sebekből. Tipp: Összekeverhetjük kevéske cukorral is, hogy gyengéd hámlasztóként is bevethessük.

Cukor

Az ajkak rendszeres hámlasztására azért van szükség, mert a felhalmozódott hámsejtek megakadályozzák, hogy az ajkak hozzájussanak a szükséges nedvességhez. A cukros bőrradír ebben segít: hozzákeverhetjük növényi olajokhoz, vajhoz, mézhez vagy épp aloe verához. Fontos, hogy a hámlasztást mindig hidratálás kövesse!

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!