A kurkuma megőrzi a bőr fiatalságát

2022. január 13.
A kurkuma az egyik leghatékonyabb szépségápolási összetevő, ami nemcsak gyógyít, de a bőr fiatalságát is bizonyítottan segít megőrizni.

A kurkuma évszázadok óta népszerű összetevő, ami nemcsak a konyhában, de a bőr- és szépségápolásban is szuperösszetevő: az antibakteriális fűszernövény ugyanis antioxidánsban gazdag, meggyógyítja a gyulladt, UV-károsodott bőrfelületet, hatékonyan kezeli az ekcémás, rosaceás, hiperpigmentált, pattanásos és pikkelysömörös bőrt is. Hatékony összetevő sebgyógyulás, hipertrófiás hegesedés (bőrtraumát, égési sérüléseket vagy műtéti bemetszéseket követő vastag, kidomborodó hegek) esetén is, de ezek mellett a bőr fiatalságának megőrzésében is az egyik legjobb választás. David Bowie felesége, a 66 éves szupermodell Iman is napi rendszerességgel használ kurkumát.

kurkuma

Hogyan használjuk a kurkumát?

A szakértők szerint a kurkuma mint bőrápoló egyformán hatékony elfogyasztva és a bőrön alkalmazva. A kurkumát érdemes felvenni a rendszeresen használt fűszerek sorába, és belekeverhetjük a kávéba, turmixokba, fagylaltba, lekvárba.

Kurkumából készíthetünk házi arcpakolást is, de aki fél a foltosodástól, voksoljon a kurkumás arcápoló olajra, ami azonnal felszívódik, pillanatok alatt felragyog tőle a bőr, vagy válasszon antioxidáns kurkumás szérumot!

DIY kurkumás arcmaszkrecept

Pattanások és aknék esetén a kurkumát meleg vízzel és mézzel keverd el!
Hiperpigmentáció és ráncok esetén a kurkumát joghurttal és citromlével vegyítsd!
Irritáció esetén aloe vera gélhez adagolj kurkumát!
Az antioxidáns hatás érdekében a kurkumához adj vizet, és sűrítsd be mandula- vagy rizsliszttel!

Forrás: Huffpost, Healthline Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!