Így készítsd fel a hajad a közelgő tavaszra

2022. február 14.
Már alig van hátra egy pár hét, és végre itt a tavasz, ami mindig új lendületet és megújulást hoz. A Győrfi Béla vezette H'air szalon blogjában ezen a héten hajápolás terén a közelgő tavaszi megújulás van fókuszban.

A sapka és kapucnik elhagyásával a hajunk is újra nagyobb hangsúlyt kap, tehát érdemes kicsit többet foglalkoznunk a frizuránkkal. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a heti-napi rutin tekintetében érdemes pár változást, esetleg új szokást meghonosítani.

Télen, szerencsésebb esetben, hordtunk sapkát, így gyakrabban érezhettük a hajmosás szükségességét, ám a túl gyakori hajmosás a következő időszakban száraz, töredezett hajat eredményezhet, így ajánlott a heti két alkalomra áttérni.

Fontos, hogy a hajunknak megfelelő sampont válasszunk, így ha göndör, akkor olyat, ami lágyít, egyenesre gyakori mosásra alkalmas, könnyű sampont, száraz hajra glicerin- és kollagéntartalmút, míg festettre ápoló-tápláló összetevőkkel rendelkezőt, ami az extratáplálás mellett a színt is óvja.

A haj típusának megfelelő balzsam is ajánlott, akár csak heti egyszer is, de akkor adjunk időt a felszívódásra fél-, de akár egy órán át is rajta hagyhatjuk.
Szárítás tekintetében érdemes a lehető legkevésbé használni a hajszárítót, ha igazán jól van levágva, magától beáll a frizura, különösebb rásegítés nélkül is. Ha mégis szükségét érezzük, állítsuk a hajszárítót a legalacsonyabb fokozatra, ami által hasonló érzést keltünk, mintha természetesen száradna. Ugyan két perccel tovább fog így tartani majd a szárítás, ám már ezzel is sokat tehetünk a hajunk egészségesebb állapotáért és egyben kinézetéért.

Az előttünk álló pár hónapban a haj nagyobb mértékű hullása teljesen természetes folyamatnak tekinthető, az időjárás melegebbre fordulásával testünk reagál így, szóval nem kell megijedni. Egyébként erre a folyamatra is hatással lehetünk, amennyiben 6-8 hetente meglátogatjuk fodrászunkat, és vágatunk legalább fél-egy centit a végéből. Mindettől függetlenül is érdemes 3 havonta felkeresni fodrászunkat, kb. ez az az időszak, amíg frizuránk még megbízhatóan irányítható.

Ép testben ép lélek, tartja a mondás, de az egészséges test, azaz táplálkozás és mozgás szintén egészségesebb hajat eredményez. Az egy dolog, hogy külsőleg ápoljuk és megadjuk a hajunknak, amire szüksége van, viszont legalább ennyire fontos, hogy belülről mit juttatunk a hajkoronánkba. Ami ugye proteinekből tevődik össze, így a megfelelő mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás egyértelműen szuper jó hatással lesz rá. Ha van kedvenc, bevált szépségvitamin, mostanában érdemes egy legalább három hónapos kúrát elkezdni, ezzel is támogatva testünket a téli, esetlegesen egyhangúbb étkezés következtében lemerült vitamintartalékok felturbózására.

Olvass tovább!