A női hajhullás leggyakoribb okai, és amit tehetsz ellene

2022. január 31.
A fenntartható H'air fodrászszalon szépségblogjában ezen a héten egy sokakat érintő témáról, a hajhullásról, annak okairól és hatásos ellenszereiről olvashattok.

A hajkorona jelentős részének elvesztése elsősorban a férfiakat érintő probléma, de nők esetében is gyakori, az indokolatlan és extrém mennyiségű haj, sokszor hirtelen történő elvesztése, így ezúttal ennek okait és lehetséges megoldásait vesszük sorba. Fontos megjegyezni, hogy az alábbiakban az általánosan, az élet természetes velejárójaként számon tartott hajhullási mértékről fog szó esni, az egyéb például betegségekkel összefüggő esetek mindig egyedi és szakember általi megoldásokat igényelnek.

hajhullas-szepseg-frizura
Alapjáraton ez a folyamat is erősen összefüggésben van az életkorunkkal, ami jellemzően 30 felett kezdődik és 40 éves kor környékén a nők közel 50%-át érinti. 50-70 éves korra pedig a fiatalkori hajsűrűség ötöde válik az idő áldozatává. Ahogy korábban már beszéltünk róla létezik hatékony anti-aging hajkezelés, ám míg ott a meglévő haj szerkezetén és minőségén lehetséges javításokat taglaltuk, ebben a témakörben a haj mennyiségének a megóvása a cél. A probléma tehát egyénenként eltérő mértékben jelentkezhet, ám mint oly sok esetben, a megelőzéssel itt is felbecsülhetetlen előnyre tehetünk szert.

Az egy dolog, hogy nagy mértékben örökletes tényezők függvénye az érintettség mértéke, de általános jellemző, hogy az idő előrehaladtával a tápanyag-felszívódás, a vérkeringés, a fejbőr vérellátása változik, lassul a sejtosztódás üteme, különböző betegségek köszönthetnek be, amelyek mind hatással lehetnek a haj állapotára, ezek ellen pedig igen sokat tehetünk.

Alapvető, hogy 30 éves kor felett „boostolni” kell az addig szerveztünk által ideális mennyiségben termelt kollagént és hialuront, de ezen felül az egyéb vitaminokat is érdemes rendszerint, kúraszerűen pótolni. Itt elsősorban olyan, úgynevezett szépségtablettákra kell gondolni, amelyek koncentrált mértékben tartalmaznak haj- és körömerősítő, illetve a bőrünk számára is fontos vitaminokat.

hajhullas-szepseg-frizura
Érdemes olyan terméket választani, ami többek között folsavat, biotint, B6- és B12-vitamint is tartalmaz. Mindemellett a megfelelő táplálkozás is fontos szerephez jut, itt a sovány és halhúsok, gabonamagok, szója, a zöld leveles zöldségek, lencse, dió és a gomba, a narancssárga és piros zöldségek – gyümölcsök, vagyis sárgarépa, paradicsom, sárgabarack irányába érdemes koncentrálni. Mindez megfejelve a rendszeres testmozgással garantált eredményt hozhat. Tehát nem az ideig-óráig hatásos fogyókúrára a megoldás, ugyanis a szervezet ilyen jellegű terhelése esetén is előfordulhat hajhullás.

Fontos azt is tisztáznunk, hogy olyan nincs, hogy nem hullik a haj. Akárcsak a bőr esetében, ahol az elhalt hámsejtek válnak le, a hajszálak is teljesen természetes okokból hullanak el. Ennek mértéke napi 60 és 100 hajszál közé tehető, de ha például hajmosáskor ennél többet találunk a zuhanyzóban, akkor sem kell pánikba esni, valószínűleg csak annyi történt, hogy a különböző hajformázók két hajmosás között a hajunkban tartották azokat.

Évszakváltáskor szintén nagyobb mértékben fordulhat elő hajhullás, ebben sincs semmi különös, akárcsak házi kedvenceink esetében, a mi szervezetünk is másfajta „bundázattal” vértez fel bennünket a hűvösebb és melegebb napokra. Saját magunkon kívül a fodrászunk az, aki a legjobban ismeri a hajunkat (feltéve, ha nem havonta váltjuk őt), így vele is érdemes egy – egy felmerült problémát átbeszélni. Jobb esetben akár ő maga is észreveszi a változást és szintén jobb esetben megoldást is javasolhat. Sokszor a megfelelően megválasztott, professzionális sampon is csodát tehet.

Szöveg: a H’air szalon munkatársa

Fotó: Getty Images