A fiatalság kulcsa nem a botoxban és a sebészkésben rejlik

2022. március 07.
Az öregedés gondolata a legtöbb nőt szorongással tölti el, nem véletlenül épülnek iparágak a fiatalság megőrzésére. Onnantól, hogy megjelennek az első szarkalábak, sokan csatlakozunk facebookos beautycsoportokba, vagy lázasan elkezdünk utána olvasni a lehetőségeknek. Könnyű elveszni a bőrápolási tippek erdejében, és sok esetben a „bevált módszerek” többet ártanak, mint használnak. Szakértők elárulják, hogyan érdemes okosan megőrizni a fiatalságunkat.

A testünkben minden összefügg mindennel, és nem mindegy, hogy hogyan tartjuk karban az egész rendszert, beleértve az idegrendszerünket és a lelkivilágunkat is. Nem elég a bőrünk épségét csak kívülről kezelni, és várni, hogy a krémektől eltűnik majd a ránc, vagy a botoxtól kisimul a bőr. Ezek a természetes, vagy kevésbé természetes alapanyagokból készült kozmetikumok, vagy akár a radikális külső beavatkozással járó plasztikai műtétek, feltöltések mind mind ideig-óráig működnek csak.

A kanadai LaLonde jelentés szerint az öregedési folyamatot a mozgáshiány, a nem megfelelő táplálkozás, az alvás hiánya és a stressz befolyásolják, tehát nem meglepő módon ahhoz, hogy a fiatalságunkat minél tovább megőrizzük, elsősorban az életmódunkon kell változtatni. „A dohányzás, a szmog, az UV-sugárzás köztudottan káros hatással vannak a bőrünk egészségére, és a lelki állapotunktól is függ, hogy milyen gyorsan borítják el testünket a ráncok” – árulja el Bús Tímea, a Collagen Cocktail SMART-aging program szakembere.

arckrém

Ami egyben tartja a testet

Az egyik ilyen, belsőleg is ható „csodaszer” a kollagén, amit az utóbbi időben kaptak fel igazán a beauty szakemberek. De mi is ez valójában? A kollagén egy fehérjetípus, amely a sejtek közti tér kitöltéséért felel, és elengedhetetlen a csontok rugalmasságához, a porcszövet felépítéséhez, illetve ez az anyag felelős a szervek és a szövetek elasztikusságáért is. A bőrünk majdnem 75 százaléka kollagén, és az egész testünk majdnem 30 százaléka is az, nem véletlenül tartják a fiatalság esszenciájának. Rossz hír azonban a vegánoknak, hogy a kollagént a fel nem használt állati maradványokból tudják kinyerni, a növényekben nem található meg ez az anyag.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, míg kb. 50-60 éves korunkra teljesen leáll ez a termelés. Azonban Honti Edit kozmetikus, anti-aging specialista figyelmeztet: „Ha megiszunk naponta 2 liter kollagénes italt, akkor sem biztos, hogy a szemráncainkban hasznosul, mivel a kollagén oda vándorol, ahol a legnagyobb szüksége van a szervezetnek, és ha gyakran fáj a térdünk, akkor az izületekbe fog beépülni.” Éppen ezért fontos, hogy a megfelelő hatásért folyamatosan elegendőt juttassunk belőle a szervezetünkbe, hogy a bőrünkön (és ezáltal a külsőnkön) is kifejtse a jótékony hatását.

Így lehetünk belülről is szépek

A szakemberek szerint pótolhatjuk a kollagénkészleteket olyan ételekkel, mint a tojás, halak, kocsonya, vagy akár húsleves formájában is, utóbbit azonban 12-48 órán át kell főzni és napi minimum 1 litert érdemes meginni belőle, tehát nem valami kényelmes erre hagyatkozni. Emellett kiemelten fontos a megfelelő minőségű alvás. Hiába van meg a 8 óra, ha hajnali 2-kor fekszünk le, és reggel 10-kor kelünk. Ha felborul a biológiai óránk, a sejtjeink egyszerűen nem tudnak megfelelően regenerálódni.

Érdemes holisztikusan gondolkodni az anti-aging technológiákról, mert a bőrünk akkor marad sokáig szép, ha figyelünk a relaxációra, időben lefekszünk aludni, egészségesen eszünk, pótoljuk a kollagént és rendszeresen mozgunk.

Mi az a LaLonde-jelentés?

A Lalonde Report egy 1974-es jelentés, amelyet Kanadában készítettek, hivatalosan A kanadaiak egészségének új perspektívája címmel. Ez fogalmazta meg elsőként, hogy egészségünkért nagyrészt magunk vagyunk felelősek, életmódunk befolyásolja egészségi állapotunkat, és az idő előtti halálozások jelentős része megelőzhető lenne az életmód és egyéb környezeti tényezők előnyös megváltoztatásával.

Forrás: Collagencocktail Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!