Biotin, keratin, L-karnitin: mindent a felkapott táplálékkiegészítőkről

2021. október 25.
Ember legyen a talpán, aki kiigazodik az újabbnál újabb, éppen felkapott étrend-kiegészítők sűrűjében, amelyek a fiatalság, az egészség és a szépség – vagy éppen a fogyás – ígéretével csábítanak, meglehetősen meggyőzően. Megnéztük, aktuálisan melyekről hallani, és hogy kinek és miért érdemes szedni őket.

Kollagén

Egyre többet hallani róla – és nem csak kozmetikumok kapcsán. A szervezetünkben, azaz a hajban, a fogban, az ízületekben, a csontokban, az izmokban és a bőrben is megtalálható kollagén a fehérjék egy típusa, amelynek a bőrünk feszességét, az ízületeink rugalmasságát és a csontjaink ellenállóságát is köszönhetjük. Ahogy egyre idősebbek leszünk, a mennyisége a szervezetünkben sajnos csökken, de a jó hír, hogy táplálékkiegészítők, gyakorta italporok formájában pótolhatjuk. Mikor érdemes elkezdeni? Az öregedési folyamatok megelőzése érdekében akár már a húszas éveink végén, a harmincas éveink elején. Gyakran ajánlják például a hajhullás megállítására. Fontos, hogy mindig C-vitaminnal együtt szedjük (vagy olyan terméket válasszunk, amely eleve tartalmaz C-vitamint is).

Hialuron

A hialuronsav jó ideje az egyik legtrendibb alapanyag az arcápolási termékekben, újabban azonban már kapszula formájában is javasolt a szedése, a szakértők ugyanis rájöttek, hogy belsőleg alkalmazva még hatékonyabb. A hialuronsav a szövetek rugalmasságáért, a vízfelvevő és vízmegkötő képességéért felel, biztosítja a szükséges nedvességet. Körülbelül a felét a bőrünk raktározza, de megtalálható az ízületekben, a szemben és más szöveteinkben is. Hiába, ahogy a kollagén, idővel a hialuronsav mennyisége is csökken a szervezetünkben, és a pótlást érdemes a harmincas éveink elején kezdeni. A hialuronkapszula nemcsak hidratálja, frissíti és regenerálja a bőrt, de megakadályozza a ráncképződést is, enyhíti az ízületi fájdalmakat, hatásos a szemszárazság és a gyulladásos betegségek ellen is, illetve támogatja a sebgyógyulást.

egeszseg-taplalekkiegeszito-kollagen-biotin-hialuron-keratin

BCAA

A mozaikszó (branch-chained amino acids, vagyis elágazó láncú aminosavak) a testünk egyik legfontosabb aminosav-kombinációját takarja, amely a szövetek, a szervek és az izomzat építéséhez, illetve újraépüléséhez szükséges. Mivel a BCAA gátolja az izmok elbontását, a legtöbben izomépítés céljából választják, ám a testet érő stressz (például baleset, műtét, fokozott fizikai aktivitás, hosszantartó diéta) esetén is kifejezetten ajánlják. Általános esetben érdemes edzés előtt vagy közvetlenül utána (például a vízzel hígítható porváltozatot) fogyasztani, és fontos, hogy ne fehérje helyett, inkább fehérjebevitel mellett szedjük.

Biotin

A B-vitaminok családjába tartozó vitamin (B7) az anyagcsere (zsír-szénhidrát-fehérje) harmonikus működésében és a bőr egészségének fenntartásában tölt be fontos szerepet. De a biotin segítségével megállítható a hajhullás, a körmök töredezése, lelassítható az őszülés és a kopaszodás, illetve csillapíthatók az izomfájdalmak is. Akinek problémás a bőre, illetve szeretné megőrizni a bőre egészségét, napi rendszerességgel fogyaszthatja.

Folyékony klorofill

Egyre többször látni a közösségi médiában, hogy az egészséges reggel egyik must-have kelléke egy pohár víz zöld cseppekkel megbolondítva. Az utóbbi időben felkapott folyékony klorofill valójában egy pigment, amely a növények zöld színét kölcsönzi. Feladata, hogy magába szívja a napfényt, és elindítsa a fotoszintézist. Ez a pigment az emberi szervezetre is jó hatással van: antioxidáns, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, kivezeti a szervezetből a nehézfémeket, segíti a vér természetes tisztulását, csökkenti az étvágyat, továbbá elűzi a kellemetlen test- és szájszagot. Mindezek mellett használói szerint a problémás bőrt is megszépíti. 

L-karnitin

Az aminosav a zsírégetés egyik fontos eleme, ennek hiányában ugyanis nem tudna beindulni a zsírsav lebontása. Az L-karnitin egy aminosav-származék, amely energiához juttatja a szervezetet, ennek következtében pedig nő az állóképességünk, és kitolható a fáradtságérzés megjelenése. Erős antioxidáns, hangulatjavító és a kognitív egészség támogatója. Komoly állóképességet igénylő sportok (hosszútávfutás, úszás, keré

Fotó: GettyImages

Olvass tovább!