A nyugtató hatóanyag, amire idén nyáron szükséged lesz

2022. május 13.
Egyre több márka dob piacra béta-glükánnal dúsított szérumokat, hidratálókat. Aminek szépségbloggerünk, Peonilla is felettébb örül, hiszen egy nagyon klassz hidratáló, sebgyógyító, ugyanakkor öregedésgátló hatású összetevőről van szó, ami korlátlanul használható. De nézzük közelebbről, kinek és hogyan érdemes beépíteni a rutinjába!

Mi az a béta-glükán?

Tulajdonképpen egy poliszacharid, azaz cukormolekula, ami megtalálható az élesztőben, a gombákban és a gabonafélékben, például a zabban is. Belsőleg immunerősítő, daganatellenes és antimikrobális hatása van, de a bőrápolásban is egyre nagyobb szerepet kap. Leginkább azért, mert nagyon hasonló a szupersztár hialuronsavhoz: rendkívül jól hidratál és nyugtat. Sőt, már 0,1%-ban feszesíti is a bőrt. Emellett visszaépíti a sérült bőrbarriert, csökkenti a napfény káros hatásait és gyógyítja a sebeket is.

nyar-borapolas

Bármilyen rutinba beilleszthető

A legnagyobb előnye sok más kiváló hatóanyaggal szemben, hogy bárki használhatja és semmilyen aktív összetevővel nem veszik össze. Akár reggel-este is bevethető, és ha olyan „erősebb” hatóanyagokat használsz, mint például a retinol vagy az AHA-sav, akkor egy kis béta-glükánnal ellensúlyozhatod az irritáló hatásukat. A nyugtatás mellett szakértők szerint még a hialuronsavnál is jobban hidratál, egyfajta humektánsként viselkedik, azaz segít bent tartani a nedvességet a bőrben. Ha szérumban szerepel ez az összetevő, akkor mellé azért nem árt egy hidratálókrémet is használni. Az én személyes kedvenceim a Geek&Gorgeous Stress Less és az iUnik Beta-Glucan szérumja, de ez utóbbi márkának van hidratálója is ezzel a hatóanyaggal. Vagy ott van a szintén szuper Klairs Intenzív Hidratáló és Nyugtató Szérum, esetleg a Hedonia nevű márka 5% Ceramide complex szérumja cicával megspékelve.

nyar-borapolas

 

Hatóanyag: Béta-glükán (aka Beta-glucan)

Legfőbb előnyei: Erősíti a bőrbarriert, gyógyítja a sebeket, sérüléseket. Emellett anti-aging és hidratáló hatása is van.

Mikor érdemes használnod: Ha sérült a bőröd védőrétege, azaz érzékenyebb a szokásosnál, kipirosodik, ég, csíp, dehidratált, rosaceás vagy pattanásos. Napégésre is igazi must-have hatóanyag. Összességében bárki, bármikor használhatja.

Milyen gyakran vesd be: Amilyen gyakran csak szeretnéd.

Jól működik együtt: Retinoidokkal, hámlasztókkal vagy bármivel, ami kicsit szárít vagy hajlamos érzékenyíteni a bőrt. Reggel a fényvédőddel együtt is szuper páros, ugyanis csökkent mindenféle problémát, amit az UV-sugárzás okoz.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!