5+1 feszültségoldó tipp, ami a bőrödnek is jót fog tenni

2022. március 04.
Sajnos eddig ez az év is sok stresszforrást tartogatott nekünk. Az állandó feszültség az egész szervezetünkre rossz hatással van. A bőrünk szempontjából a napsugárzás után a második legjelentősebb öregítő faktor. Szépségbloggerünk, Peonilla ezért most néhány olyan egyszerű, nyugtató tippel segít, amiket te is könnyedén beépíthetsz a mindennapjaidba.

Minden, amivel a stressz-szinted csökkented, a bőrödnek is jót teszel. Ez oda-vissza igaz, hiszen a bőrünk tulajdonképpen a kifordított idegrendszerünk. A bőr és az idegrendszer a korai magzati fejlődés során ugyanúgy az ektodermális csírahámból alakul ki, ezért nagyon szoros a kapcsolat közöttük. A stressz olyan bőrproblémák fellángolását is kiválthatja, mint az ekcéma, a pszoriázis vagy az akné. Nem beszélve az egyéb krónikus betegségek kialakulásáról. Ha nem vagy egy meditáló típus, akkor a következő tippeket érdemes kipróbálnod.
stresszoldas-relaxalas

Sétálj mezítláb

Bizonytalanság, kibillentség, frusztráltság ellen nagyon hatékony minden, ami a földeléssel kapcsolatos. Nem, itt most nem egy villanyszerelési fogalomról van szó, hanem arról a stresszoldó technikáról, amit angolul „grounding”-nak neveznek. Ennek a lényege, hogy visszahozd a figyelmed a jelen pillanatba, a testedbe és ezáltal megnyugodj. Hiszen itt, most biztonságban vagy. Ehhez nagyon szuper gyakorlat például, ha leveszed a zoknid, és mezítláb sétálgatsz a szőnyegen. Figyeld a kellemes érzéseket a talpadon. Közben tedd az egyik kezed a mellkasodra, a másikat a hasadra és lélegezz mélyen, hosszan. A szemedet is becsukhatod, csak el ne ess. Még jobb, ha kint a szabadban, a füvön, homokban, kövön, vízben is tudod ezt gyakorolni, ha majd melegebb lesz. A talpon rengeteg idegvégződés és akupunktúrás pont található, amik ilyenkor stimulálódnak és nyugtatják idegrendszert. A talajjal, a megtartó földdel való kapcsolódás a biztonságérzetet is erősíti. 

Vesd be az ashwagandhát

Az ashwagandha egy több mint 3000 éve ajurvédában is használt adaptogén gyógynövény. Elsősorban stresszoldó, alvássegítő hatásáról ismert, de többek között javítja a koncentrációt és csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet is. Kapszula és por formában is kapható herbáriákban, bio boltokban. Nekem személy szerint nagyon bevált: amióta szedem, nem ébredek fel éjszaka. Érdemes tenni vele egy próbát. Mellékhatása nem igazán ismert, de kismamák, szoptató anyukák és autoimmunbetegek nem fogyaszthatják. Ha bármilyen egyéb egészségügyi problémád van vagy gyógyszert szedsz, beszélj az orvosoddal, mielőtt elkezdenéd alkalmazni. 

Szedj magnéziumot

Ha egyébként is gyakran vagy ideges, ingerült, esetleg gyakran rángatózik a szemed, görcsöl a vádlid, migrénnel, depresszióval, fáradékonysággal küzdesz, akkor elképzelhető, hogy magnéziumhiányod van. Az emberek 70-80%-a hiányt szenved ebből a rendkívül fontos ásványi anyagból, ami az idegrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. A természetes forrásokból (spenót, banán, kakaó stb.) való bevitel mellett én étrend-kiegészítő tabletta, fürdősó és testápoló formájában is használom, és rengeteget segít. 

Fedezd fel az önmasszázs erejét

Ehhez használhatod a kezedet vagy akár egy ásványból készült gua sha követ is. A masszázs nemcsak, hogy csökkenti a kortizolszintet és növeli az endorfin, azaz a boldogsághormon termelődését, de mérsékli a fájdalmat, oldja a feszültséget, segíti a nyugodt alvást, javítja a vér- és nyirokkeringést, így a szövetek, szervek oxigén- és tápanyagellátását is. Hatására szó szerint újjászülethetsz: kisimul a lelked, a bőröd üdébb, ragyogóbb, feszesebb lesz és az öregedési folyamatok is lelassulnak. A masszázst kézzel nem nagyon tudod elrontani, csak legyél gyengéd és a gravitációval ellentétesen haladj, ne nyúzd a bőröd. A nyakadról, vállaidról, lábadról, talpadról se feledkezz meg. A gua sha-technikáról nálam is találsz néhány videót, de a YouTube-on és Instagramon is van fent bőven tartalom. A lényeg, hogy lazulj el közben, figyelj az érzésekre, amiket a masszázs kelt, és meglátod, a függőjévé fogsz válni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Peonilla | Holistic Beauty🌿 (@peonilla) által megosztott bejegyzés

Kényeztesd magad

Most különösen fontos, hogy tápláló ételekkel, italokkal gondoskodj a szervezetedről. Még inkább törekedj arra, hogy a lehetőségeidhez mérten kiegyensúlyozottan, az alapvető nélkülözhetetlen vitaminokra koncentrálva táplálkozz, és ne kezdj „már minden mindegy” alapon stresszevésbe. Hidd el, sokkal jobban fogod érezni magad! Erre már tudományos bizonyíték is van, hogy a beleink folyamatosan kommunikálnak az agyunkkal, ami befolyásolja a hangulatunkat is. Sőt, a belek és a bőr szépsége között is szoros a kapcsolat (erről itt olvashatsz részletesebben). Ne sajnáld magadtól a jót, élvezd a tavaszi napsütést, vegyél egy meleg fürdőt, engedélyezz magadnak extrapihenést, feltöltődést minden egyes nap.

stresszoldas-relaxalas

+1. Korlátozd a hírfogyasztásod!

A végére hagytam, mert evidensnek tűnik, pedig talán te is nehezen állod meg, hogy ne olvasgasd folyamatosan a háborúval kapcsolatos fejleményeket. De a saját nyugalmad és ép eszed megtartása érdekében nagyon lényeges, hogy korlátozd a minimumra a hírek csekkolását. Reggel és este egyszer bőven elég, ha ránézel valamelyik megbízható hírszájtra. Attól nem fognak előbb megoldódni a dolgok, ha szünet nélkül a híroldalakat bújod, ezzel csak azt éred el, hogy a stressz-szinted a plafonon lesz. Az áldozatokat bemutató videók, fotók nézegetését is mellőzd. És tartsd észben, azzal nem segítesz senkinek, se a menekülőknek, se a környezetedben élőknek, se a világnak, ha te is padlón vagy.   

Fotó: Pexels

Olvass tovább!