Stresszlevezető bőrápolás

2022. május 27.
Az állandó rohanásban sokszor azokból a rituálékból is kiveszik a tudatos megélés, amelyekkel mindössze néhány perc alatt töltődhetnénk. Amennyiben a meditáció nem a mi kenyerünk, kipróbálhatjuk a mindfulness egyszerű technikáját a reggeli és az esti bőrápolási rutinunk közben is. Mindez nemcsak a bőrünk egészségéhez, szépségéhez, hanem a testi-lelki harmóniánk megteremtéséhez is hozzájárul.

Gyakran keresünk kifogásokat arra, hogy miért nincs elegendő időnk a meditációra. Szalad a lakás, sok a munka, zajosak a gyerekek, de egészen más indokok is felmerülhetnek – például hogy nem vagyunk azok a csendben üldögélő típusok. Nos, van egy jó hírünk: a mindfulness, más néven tudatos jelenlét tulajdonképpen egyfajta meditáció, és számtalan módon lehet gyakorolni. Ugyanaz a célja, mint a meditációnak, vagyis hogy egy kis időre kilépjünk a gondolataink fogságából, visszatérjünk a testünkbe, a jelen pillanatba, és megnyugtassuk magunkat.

Nem igényel semmilyen különösebb előkészületet vagy extra időráfordítást, tökéletes alkalom rá az az idő, amikor a bőrünket ápoljuk. Elég, ha elhatározzuk, hogy miközben megmossuk az arcunkat, felvisszük a szérumainkat, krémeinket, tudatosan lelassulunk, és csak az adott pillanatra összpontosítunk. Nem a feladatokon, a határidőkön és a félelmeinken agyalunk, miközben villámgyorsan magunkra csapkodjuk a bőrápolókat, hanem öngondoskodásként, a jelenre fókuszálva, a testi-lelki feltöltődésünkre szánjuk ezt a pár percet.

bőrápolás

Mankók a tudatos jelenléthez

A mindfulness szemlélet eszközeit ezalatt is bevethetjük: figyeljük meg, és tudatosítsuk a testi érzeteinket. Milyen, amikor a hideg permet érintkezik a bőrünkkel? Mit érzünk, miközben az ujjainkkal megérintjük az arcunkat? Mindig csak egy dologgal foglalkozzunk, hogy maximálisan az „itt és most” állapotában tudjunk maradni. Ugyanígy a környezetünket is megfigyelhetjük. Koncentrálhatunk arra, hogy milyen illata van a bőrápolónak, milyen a krém textúrája vagy éppen a csomagolása. A tudatos figyelemirányítással kikapcsolhatjuk a kavargó gondolatinkat, és átadhatjuk magunkat a jelen pillanatnak.

Lehet, hogy eleinte nem fog könnyen menni, és hiába igyekszünk, el-elkalandoznak a gondolataink. Nem baj! Legyünk türelmesek magunkkal. Gyengéden engedjük el a bekúszó gondolatokat, majd próbáljunk ismét visszatérni a testérzeteinkhez. Ebben az esetben is igaz a mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert, időre van szükség, hogy rutint szerezzünk. Ha azonban kitartóak vagyunk, előbb-utóbb sokkal könnyebben fog menni. Sőt, az is lehet, hogy pavlovi reflexként már attól megnyugszunk majd, ha este a fürdőszoba felé vesszük az irányt.

A masszás csodálatos ereje

„A jelen pillanat megélését segítheti az is, ha a bőrápolóinkat masszázsmozdulatokkal visszük fel – magyarázza Varga Erika kozmetikus, holisztikus szépségterapeuta. – Ehhez nem kell semmilyen képzettsé, mindössze néhány mozdulatról van szó, amely rengeteget hozzátesz a készítményeink hatékonyságához is. A masszázs ugyanis serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal a hatóanyagok is mélyebbre tudnak felszívódni. Finom, simító mozdulatokkal érdemes haladni, lehetőleg az arc közepétől kifelé és felfelé. A nyakon kétoldalt lefelé is lehet dolgozni, hiszen a fül alatt sok kis nyirokcsomó található, amelyek stimulálásával csökkenthető például az arc puffadtsága. Nem kell megijedni a sok instrukciótól, ezt nem lehet elrontani, csak mindig tartsuk be a masszázs során a helyes irányokat.”

Habár a kézfejünk is tökéletesen elvégzi a feladatot, ha van kedvünk, egy arcmasszírozóval, mondjuk egy gua sha kővel még hatékonyabbá, izgalmasabbá tehetjük a mindfulness szépségápolást. A rutinunk végén vigyünk fel pár csepp arcolajat a bőrünkre, először kézzel, finom, lágy mozdulatokkal simítsuk át az arcunkat, nyakunkat. Ezután egy kicsit mélyebben masszírozzuk át, végül a gua shával is dolgozzuk át ezeket a területeket. A homlokunkon lehet a ráncokra merőleges irányban satírozni – ez nagyon szépen segít a homlokredők kisimításában. Ha megfigyeljük közben azt is, hogy milyen érzés, ahogy a kő érintkezik a bőrünkkel, még tovább mélyíthetjük a tudatos jelenlétünket.

Szerző: Jaksa Petra Fotó: Getty Images

A teljes cikket a Marie Claire Mindfulness különszámában olvashatod!

Olvasd el ezt is!