Neked melyik hajhossz áll a legtökéletesebben?

2022. május 30.
Az, hogy milyen is az ideális hajhossz, kifejezetten összetett kérdés. Minderről pedig a H'air szalon szépségblogjában ezen a héten Schaffhauser Márk mesél nektek kicsit. 

A haj kétségtelenül az egyik legszembetűnőbb és leginkább variálható külső jegyünk, apró változtatásokkal is nagy különbségeket tudunk teremteni, többek közt a forma, a szín és a hossz az a három fő tényező, ami alapján meg tudjuk határozni a frizuránkat. Mi most a hosszúsággal fogunk foglalkozni. Ez egy nehéz kérdés, mert ebben a szakmában minden relatív, az hogy kinek mi áll jól, nemcsak a testi adottságainkon, hanem az önbizalmunkon, a személyiségünkön is múlik.

Van azonban egy tévhit, egy amolyan városi legenda a haj hosszával kapcsolatban… Sokan úgy gondolják, hogy egyenesen arányos a nőiességgel, tehát minél hosszabb a haj, annál szebb és nőiesebb, ezért rengetegen görcsösen növesztik, és ragaszkodnak olyan állapotú hajkoronákhoz, amikre igencsak ráférne egy nagy generál. Sajnos ez a kényszer egy újabb, a társadalom által ránk kényszerített téveszme, amivel ha nem is értünk egyet, mégis erős befolyással bír. 

Sokaknál az az alapbeállítottság, hogy a férfiak rövid, a nők hosszú hajjal rendelkezzenek. Ezzel ment erősen szembe Vidal Sassoon az ötvenes-hatvanas években, amikor kitalálta a legendássá vált „wash and go” rövid frizkót, csajoknak. Innentől kezdve egy új világ nyílt meg az önmagukat kifejezni akaró nőknek, lehetőséget teremtve az újdonság és praktikum jegyében. Szóval itt indult meg igazán a milyen hosszú hajat is szeretnék kérdéskör. A rövidebb frizurák, és itt most a fül fölé érő, igazán rövidekre gondolok, teljesen másfajta napi rutint hoznak magukkal, viselésükhöz kell egyfajta „vagányság”.


Gyakran felmerülő kérdés, hogy nem lesz túl fiús, vagy gúnynéven Pistikés a kinézetünk? A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a rövid férfi és rövid női haj között technikailag picike a különbség, de nem ez a lényeg. Amíg a férfi frizurák élesek és szögletesek, addig a női rövidek lágyabbak, kerekebbek. Ehhez laikusként nem kell értenünk, de nem árt, ha kedvenc fodrászunk tudja, miről van szó. Ezen felül a másik lényeges különbség, hogy a férfiak nem viselnek sminket (általában), ami szintén nagyban hozzájárul az összképhez.

Egy szó mint száz, ha férfiasan rövid hajat viselünk, egy kicsit erősebb szem, száj, illetve pár csinos kiegészítő, (fülbevaló, nyaklánc, piercing) nagyon sokat dob a látványon. Nem véletlenül nyújt izgalmas látványt egy csinos rövid hajú nő. Nőiességének ereje ugyanis nem kizárólagosan a frizurában, hanem a kisugárzásban rejlik. Aki férfias hajat vágat és úgy is öltözködik, viselkedik, az persze férfias (vagy kisfiús) is lesz, de ez már egy másik téma.

Következő kategória a félhosszú, félrövid, ki minek nevezi típus. Ide sorolnám a „bob” vagy „bubi”, „Kleopátra” és hasonló, váll fölé, de fül alá érő sérókat. Itt már a női és férfi verziók között nagy a különbség, a férfiaké szabálytalanabb, sokszor tépettebb, kissé rendszertelenebb megjelenésű – vagy ahogy angolul mondják „messy” (rendezetlen).

A letisztultabb, „kidolgozottabb”, szebben megkomponált formák jellemzőbbek a nőkre.
Itt a hossznál a legsarkalatosabb kérdés, hogy össze lehet-e fogni copfba. Ezeknél a hosszoknál különösen fontos figyelembe venni a haj mennyiségét és minőségét, ugyanis erősen befolyásoló tényező, hogy a későbbiekben mennyi időt kell eltöltenünk a tükör előtt, mert amit hajmosásnál és szárításnál megspórolunk, az könnyen visszaköszönhet a reggeli készülődésnél, ha nem választunk körültekintően.

A következő kategória a hosszú haj, ez itt talán a legmegosztóbb kategória, ha a centimétereket nézzük. Én magam úgy lőném be, hogy ami a kulcscsont alja és a köldökünk közöttig ér. Ami ennél hosszabb, azt én már az extrém hosszú kategóriába sorolnám. Ez a legnépszerűbb hossz, a nők többsége emellett dönt. Egyrészt variálható, ugyanis kiengedve ápol és eltakar, összefogva pedig mindig praktikus, ha sportolnánk vagy bármilyen egyéb tevékenységet űzünk, ahol zavarna a hajkoronánk arcunkba omlása.

Itt viszont meg kell említeni az ellenkezőjét a rövid és félrövid hajnak, ugyanis a hosszú haj többnyire több időt vagy törődést igényel, több anyagot is, és minél hosszabb, annál érdemesebb karbantartani, mert ha már villogni szeretnénk vele, illene, ha a hatás, amit kivált, a wow, milyen szép, én is ilyet akarok, mintsem az egyen mega fene kislány, kezdjél valamit azzal az izével a fejeden. Tehát a hosszú haj csak akkor erény, ha ápolt is, és minél hosszabb, ezt annál körülményesebb kivitelezni.

Innen pedig eljutunk utolsó kategóriánkba, az extrém hosszú hajakhoz. Itt a használhatótól a teljesen feleslegesig bármit megtalálhatunk. Szerény véleményem szerint a nagyon hosszú haj több hátránnyal rendelkezik mint előnnyel. Előnynek felhozható, hogy lehet nagyon szép is, nem véletlenül népszerű, főleg a fiatalabb nők körében. Itt a karbantartási kritériumok jóval magasabbak és sokkal több törődést igényel a haj rendszeres ápolása. Amit negatívumként említenék, bár ez nem mindenki szemében szálka, hogy a túlzott hajhossz aránytalanná teszi viselőjének megjelenését. Takarja a derekat, így külső szemmel, egy nagy fej két lábon hatást kelti, összenyomva viselőjét. Mint a túl izmos emberek, akik óriási méreteik miatt rövidebbnek, illetve kisebbnek hatnak, mint amilyenek valójában. Semmiképp sem szeretném negatív fényben feltüntetni az extrém kategóriás hajviseleteket, de ahogy azt egy korábbi cikkünkben már kifejtettük, a kevesebb néha több.

Válasszunk tehát körültekintően, ha tehetjük, próbáljunk ki többet is a felsorolt hosszokból, a lényeg hogy megtaláljuk azt, ami nekünk való, amivel a legkényelmesebben érezzük magunkat, és amivel bánni is tudunk.

Olvass tovább!