A 9 legtutibb szépítő olaj

2022. június 03.
Szépségbloggerünk, Peonila összegyűjtötte a leghatékonyabb természetes olajokat, melyekkel minden bőrproblémádra megoldást találhatsz. Igen, akár nyáron is.

Tippek az olajhasználathoz

  • Fontos, hogy csak és kizárólag jó minőségű, 100% tisztaságú olajat válassz. 
  • Az olajok önmagukban nem hidratálnak, csupán a már felvitt hidratáló készítmények bőrbe való „bezárását” segítik. Ezért ideálisan hidratáló szérumba vagy -krémbe keverve, vagy a rutin legvégén lezárásként érdemes használni őket.
  • Nem kell sokat felvinni belőlük (sokan itt hibázzák el), elég 1-2 csepp egész arcra, különösen zsírosabb bőr esetén.
  • Melegebb időben reggel csak a nagyon száraz bőrűek „viselik el” az olajokat, de éjszakára egy olajosabb vagy akár problémás bőr is nagyon jól profitál a nyugtató, regeneráló hatásukból. Nem is kell minden nap, elég heti néhány alkalommal használni a bőrtípusnak megfelelő olajat.szepseg-olaj-arc

Ránctalanítás

Argánolaj

Marokkói olajnak is nevezik, ugyanis a marokkói nők sokáig titkon őrzött szépítő elixírje volt. Nagyon magas az E-vitamin- és antioxidáns-tartalma, így szuper hatékony öregedésgátló. Nemcsak a szarkalábakat, de a mélyebb ráncokat is csökkenti. Érzékeny bőrre is bátran bevethető.

szepseg-olaj-arc

Sárgabarackmag-olaj

Az öregedő, száraz bőrre az egyik legideálisabb olaj. Rengeteg antioxidáns hatású A- és E-vitamint tartalmaz, valamint fitoszterineket, amik lassítják a ráncok kialakulását. A fakó, fáradt bőrnek visszaadja az egészséges ragyogó fényét, emellett regenerál, táplál, puhít és erősíti a bőrbarriert.

Hidratálás

Avokádóolaj

A benne található fitoszterinek nagyon hasonló felépítésűek a bőrben található koleszterinhez, ezért tökéletesen ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt. Segíti a sejtmegújulást (a hegeket is elmulasztja), ráadásul bővelkedik A-, E- és D-vitaminokban és telítetlen zsírsavakban.

Kókuszolaj

Az egyik leghatásosabb fegyver száraz bőr ellen: puhít, rugalmasabbá tesz és páratlan sejtregeneráló. Kicserepesedő ajkakra, könyökre, térdre is zseniális. Azonban, mivel magas komedogén indexű, azaz könnyen eltömítheti a pórusokat, pattanásra hajlamos bőrre nem ajánlott.

Nyugtatás, regenerálás

Feketeribizli-olaj

Nem annyira ismert, pedig nagyon gazdag, tápláló olaj, kiváló gyulladásgátló, nyugtató, irritációcsökkentő. Hatékony száraz, érzékeny, fakó bőrre, de ekcéma ellen is szuper választás.  

Kamillaolaj

Már az illata is oldja a stresszt, bőrre használva pedig szintén erős gyulladáscsökkentő, nyugtató, regeneráló, tápláló, sebgyógyító, antimikrobiális és tonizáló hatású. Minden otthoni házipatikában érdemes tartani egy kis üvegnyit belőle. 

Pattanások, zsírosság eltüntetése

Homoktövismag-olaj

Rendkívül gazdag bőrtápláló ómega zsírsavakban, A-, C-, E-vitaminban és természetes antioxidánsokban. Az arc apróbb ráncait nyomtalanul eltünteti, rugalmasabbá, feszesebbé teszi a bőrt. Emellett regenerál, fertőtlenít, gyógyítja a pattanásokat, sebeket és bársonyosan puhává varázsolja a bőrt.

Szőlőmagolaj

Kiváló antioxidáns, nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, az olajos-zsíros bőrrel csodát tesz, a pattanásokat nemcsak segít eltüntetni, de megelőzni is, hiszen kiegyensúlyozza a faggyútermelést. C-vitamin-tartalma miatt feszesítő és bőrvilágosító hatású. 

+1 Szkvalán

Aknés bőrre az egyik leginkább rizikómentes választás. Nem hagy zsíros érzetet, könnyen felszívódik, nem komedogén, mégis klasszul táplál, csökkenti a gyulladásokat és támogatja a bőr védőfunkcióit, ami pattanásos bőr esetén különösen fontos.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább a szkvalánról!