A vizeletünkben is megtalálható az a szuperhidratáló összetevő, ami tarol a beautyvilágban

2022. június 10.
A hialuronsav és glicerin mellett van még egy elfeledett hidratáló összetevő, ami kiérdemelten kezd újra a több figyelmet kapni. A bőrben természetesen is megtalálható ureáról szépségbloggerünk, Peonilla osztja meg most a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az az urea?

Lehet, hogy nem szívesen gondolunk rá így, de az urea, vagy más néven karbamid nemcsak a bőrünk természetes hidratáló faktorainak (NMF) egyike, de a vizeletünkben is megtalálható anyag. Azért nem kell megijedni, a kozmetikumokban szintetikusan, laborban előállított ureát használnak, ami egyébként teljes mértékben növényi eredetű. A bőrünk ureatartalma egyéni, a száraz és ekcémás bőrűeknek kevesebb jutott belőle, és szintje életkorral is egyre csökken. Ezért minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb lehet a pótlása.

urea-bor-szepseg

Miért hasznos a bőr számára?

Az urea rendkívül jó humektáns, nedvességmegkötő anyag, vagyis képes a vizet a bőrbe zárni, és bent is tartani azt. Emellett emolliensként is működik, azaz puhítja és erősíti a bőr védőrétegét. Csökkenti a viszketést és 20-30% körüli koncentrációban némileg a bőrmegújítási folyamatokat is gyorsítja. Sőt, bizonyos mértékű érzéstelenítő hatása is van, ami irritált, gyulladt bőr esetén enyhülést hozhat. Azt azonban jó tudni, hogy az urea segíti más hatóanyagok felszívódását, ezért érzékeny bőrűek óvatosan kombinálják az egyéb kozmetikumaikkal.

Kinek érdemes ureát tartalmazó bőrápolókat használni?

Elsősorban a száraz, kirepedezett, hámló, fakó, ekcémás, pszoriázisos bőrűeknek lehet nagyon hasznos, ha ureában gazdag krémeket használnak. De például bőrkeményedéstől, tyúkszemektől és keratosis pilaristól szenvedőknek is érdemes az ureát keresni az összetevők között, mivel hatására az elhalt hámsejtek is gyorsabban távoznak.

urea-bor-szepseg

Magas koncentrációban irritálhat

Nem jellemző, hogy arcápolókba nagyon magas koncentrációt tennének belőle, de ha érzékeny, reaktív bőrünk van, akkor az ureát tartalmazó termékekkel javasolt egy kis felületen bőrtesztet végezni, mielőtt teljes arcon használjuk. Ha csípő, égő, viszkető érzést tapasztalunk, akkor inkább tegyük félre, ajándékozzuk el. 

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!