Mítosz: Ha már egyszer lebarnultam, nem éghetek le újra.
Igazság: Akkor is leéghetünk, ha már lebarnultunk. Vegyük figyelembe, hogy a napozó termékeknek általában legalább 20 percre van szükségük hatásuk kifejtéséhez, így fontos, hogy már ennyi idővel a napozás előtt alkalmazzuk őket, majd nagyjából másfél óránként vagy izzadás és vizes tevékenység esetén megismételjük a felvitelt. Ügyeljünk rá, hogy a fül, a hajtő, a szemöldök és a szem környékét is bekenjük! Ezek a részek nagyon érzékenyek, így védelmükre különösen figyeljünk. A vízben a visszaverődő napfény miatt még könnyebben leéghetünk, így labdázás, frizbizés vagy akárcsak matracon napozás közben is óvjuk fokozottan bőrünket.
Mítosz: Sötétebb a bőröm, ezért nem égek le, és barnító olajat használok.
Igazság: A nap ugyanúgy károsíthatja a sötétebb bőrtípusú emberek bőrét is, de ők könnyebben és hamarabb barnulhatnak, illetve tovább tarthatják meg a csokibarna színüket. A megfelelő naptej kiválasztásához legyünk tisztában bőrtípusunkkal, de egy 50 faktoros fényvédővel sosem lőhetünk mellé. Bár a kínálatban elérhetők az SPF-fel turbózott olajpermetek, általában nagyon kis mennyiségben tartalmaznak fényvédőt, ezért először a barnítóolajat hordjuk fel, majd, amikor a bőrünk felszívta, jöhet a naptej.
Mítosz: Napközben az árnyékban töltöm az időt, így nem éghetek le.
Igazság: Igaz, hogy a bőrünknek nagyobb esélye van barnulásra csúcsidőben, 10 és 16 óra között, a bőrgyógyászok egybehangzóan megegyeznek abban, hogy a napozás alapvetően ebben az időszakban nem ajánlatos, hiszen az UV-sugárzás egész nap aktív. Ugyanakkor az árnyék csak 50% -ban véd, és a napsütés áthatol a ruhánkon is. Ne egy alkalommal akarjunk lebarnulni, hanem napozzunk újra és újra, így szebb és tartósabb lesz a barnaságunk!
Mítosz: Pár héttel azelőtt, hogy nyaralni mennénk, elmegyek a szoláriumba, hogy felkészítsem a bőrömet az intenzív napozásra.
Igazság: Bőrünket semmi nem készítheti fel jobban a napsugarakra, mint a fényvédő termékek, azonban a D-vitamin és bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, mint például a sárgarépa, a brokkoli, a spenót vagy a paradicsom, illetve néhány trópusi gyümölcs, segíthet, hogy gyorsabban és tartósabban barnuljunk. Így, ha korábban lassabban is barnultunk, rendszeres fogyasztásuk és a mértékletes napozás mellett nem kell sokat várnunk a bronzos ragyogásra.
Forrás: Károlyfi Edit AVON Szépségszakértő