Kémiai vagy fizikai fényvédő, melyik az igazi?

2022. március 30.
A fényvédelemre ajánlott egész évben figyelnünk, ha szeretnénk elkerülni a ráncok, a bőrhibák idő előtti megjelenését és sokáig megőriznénk bőrünk fiatalságát. Na, de mi is a jó választás?

Most, hogy az idő melegszik és az első számú bőröregítő tényező, az UV-sugárzás is egyre erősebb, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk bőrünk védelmére. Ha igazán jó naptejet választanál akár saját célra, akár gyermekednek, valóságos útvesztőben találhatod magad, már-már úgy érezheted, hogy vegyésszé kell képezned magad, hogy eligazodj a naptejek széles kínálatában. Mi most összeszedtük, mire érdemes odafigyelni a megfelelő fényvédő kiválasztásához.

naptej-kemiai-spf-fizikai

Mi a különbség a kémiai és fizikai fényvédők között?

Ég és föld. De röviden a lényeg: a kémia fényvédő felszívódik a bőrbe, magába szívja az UV-sugarakat és hővé alakítja. A fizikai fényvédő ezzel szemben a bőr felszínén maradó apró ásványi szemcséket takarja, amelyek mintegy tükör, visszaverik az UV-sugarakat.

Felhasználói élmény: A kémiai fényvédő, mivel felszívódik a bőrbe, ezért nem hagy látványos réteget a bőrödön. Ellenben a fizikai fényvédő már a működési mechanizmusából is adódóan a bőr felszínén marad, így enyhe fehér rétegként jelenik meg. A fizikai fényvédők eltérő méretben lehetnek jelen a termékekben. A nanoméretűek jellemzően nagyon könnyen kenhetőek, kevésbé hagynak réteget. Ellenben a nanorészecske-mentes termékek általában fehér réteget hagynak.

Felszívódás: Sokan legyintenek, hogy, ezek csak krémek, nem megesszük őket. A valóság az, hogy kutatások igazolják a kémiai fényvédők olyan mértékű felszívódását, mely bizonyítja, hogy még az anyatejben is jelen vannak. A fizikai fényvédők tekintetében nem egyértelműek az adatok: a nanorészecskék ezerfélék lehetnek méretüket, alakjukat és felszínüket tekintve. A néhány, felszívódásukra vonatkozó kutatás alapján mérsékelten kerülnek bele a szervezetbe, ugyanakkor belélegezve vagy lenyelve (pl. szórófejes felvitel során, ajakbalzsamként lenyalva) bekerülhetnek a tüdőbe, az emésztőrendszerbe és onnan a véráramba, ahol már az egészségre is ártalmasak lehetnek. Egyelőre nincs elegendő kutatás a végső verdikthez, mindenesetre az óvatosság jegyében javasoljuk, hogy kerüld a nanorészecskéket, és ne használj szórófejes termékeket.

naptej-kemiai-spf-fizikai

Melyik fényvédő anyag ártalmas?

Így vagy úgy szinte mindegyik. A kémiai fényvédők zöme beavatkozik a hormonrendszer működésébe. Emellett a környezetre is károsak, számos közülük a korallokat is pusztítja, így emiatt több országban betiltották a használatukat. A fizikai fényvédők inkább belélegezve aggályosak, felkenve a nem nanoméretűek nem szívódnak fel.

Érdemes megvizsgálni, hogy:

  • milyen tartósítószert tartalmaz: itt különösen a hormonkárosító vagy kontakt allergének lehetnek veszélyesek.
  • milyen egyéb, potenciálisan allergén összetevői vannak. Itt érdemes külön megnézni, hogy milyen illatanyagokat tartalmaz, hiszen az illatanyagok gyakran allergének.
  • tartalmaz-e a bőrre egyébként pozitív hatással lévő A-vitamin-származékot. Az A-vitamin-származékok fényérzékenyek, konkrétan a retinyl palmitate egy kutatásban egyértelműen fokozta a melanoma kialakulásának kockázatát UV-fény hatására. Bármilyen pozitív hatással van a bőrünkre, érdemes inkább éjszaka használatos termékekben használni és kifejezetten elkerülni őket napvédőkben.

Fizikai vagy kémiai?

Mindent összevetve az UV-sugarak elleni védekezés kiemelten fontos a bőrünk számára, de igazán biztonságos fényvédelmet a nanorészecske-mentes fizikai fényvédő nyújt. Gátoljuk meg a napsugárzás okozta sejtkárosodást, és 3 óránként ismételjük meg a felvitelt, valamint ne tartózkodjunk a napon a déli órákban, viseljünk fényvédelmet biztosító ruházatot, és ha tehetjük maradjunk az árnyékban.

És még egy tipp: válassz úgy fényvédőt, hogy – a bőröd szépségén túl – az egészségedet és a környezetet is megóvd!

Szöveg: dr. Házi Edina, Fotó: Pexels, Unsplash

Olvass tovább!