Glicerin – az alábecsült, szupersztár hidratáló összetevő

2022. április 01.
A hialuronsav hype lassú lecsengése mellett a szépségipar kezdi újra felfedezni az olyan fantasztikus hidratáló tulajdonságú összetevőket is, mint a jó öreg glicerin. Arról, hogy mi is ez pontosan, hogyan hat, és miért érdemes figyelned rá, hogy szerepeljen az összetevőlistán, szépségbloggerünk, Peonilla gyűjtötte össze a legfontosabb információkat.

Glicerin, a száraz és dehidratált bőr legjobb barátja

A bőrünkben is megtalálható glicerin a top 3 legnépszerűbb összetevők egyike a bőrápolási formulákban, nem véletlenül. Nagyon jól hidratál amellett, hogy erősíti a bőr védő funkcióit és serkenti a regenerációs folyamatokat, ráadásul mindezt irritáció nélkül. A glicerin egy színtelen, átlátszó humektáns, amit növényi olajokból (vagy néha állati zsírból) vonnak ki. A humektánsok, mint amilyen a hialuronsav, az allantoin vagy a glicerin, segítenek a bőrben megkötni a vizet – és bent is tartani. Ez pedig nélkülözhetetlen a szép, egészséges, hidratált bőrhöz.

glicerin-hidratalo-osszetevo

Hol találod?

Ezt az összetevőt, glycerin néven találod az összetevőlistában, általában az első három hely valamelyikén a víz (water/aqua) mellett. Mivel a glicerint olcsó előállítani és abszolút irritációmentes az alkalmazása, szinte minden termékbe beleteszik. Kicsit ragacsosabb állagú, mint a hialuronsav és sokkal kevésbé hasít a marketingje, de ettől még nem kevésbé hasznos hatóanyag. A legideálisabb kombó, ha a hialuronsav mellett ott van a glicerin is egy készítményben, a kettő együtt ugyanis tényleg páratlanul puhítja, visszatölti és regenerálja a dehidratált, kiszáradt hámréteget.

Kombinálni érdemes

Töményen, nagy mennyiségben a glicerin szárító hatású lehet, mert a bőr felső rétegeiből a víz könnyen elpárolog, ezért fontos, hogy puhító emoilliensekkel együtt alkalmazd. Ilyenek például a lipidek (keramidok, zsírsavak), a növényi olajok, vajak vagy a szkvalán. A dolgot úgy kell elképzelni egy rutinban, hogy enyhén nedves bőrre először a glicerint tartalmazó szérumot, hidratálót viszed fel, majd ezt bezárod egy pl. növényi olajokat tartalmazó arckrémmel vagy arcolajjal (vagy mindkettővel). Ez elsősorban száraz bőrre igaz, hiszen egy zsíros, pattanásos bőrnek ez valószínűleg sok lesz. Nekik érdemes olyan hidratálót keresni, amiben a glicerint már eleve más, nem komedogén emolliensekkel kombinálták. Extrán száraz bőrre pedig jöhet még egy réteg elzáró/okkluzív is, mint amilyenek a növényi viaszok vagy a vazelin. Ez utóbbival kapcsolatban olvasd el a sluggingról szóló írásomat is! 

Fotó: Pexels

Olvass tovább!