Tiltólistás összetevők a tiszta szépségápolásban

2022. július 04.
Fontos számodra, hogy a kozmetikai és bőrápolási termékeidben ne legyenek káros vegyi anyagok, de nem tudod, mit is kellene kerülnöd? Következzenek a tiszta szépségápolásban tiltólistás összetevők, és hogy miért is érdemes kerülni őket.

Nemrég a clean beauty fogalomról és arról olvashattatok nálunk, hogy mi is van pontosan a trend mögött. Amennyiben továbblépnél tájékozottságban ebben a témában, akkor érdemes a kerülendő összetevők listájával is megismerkedned. Következzenek a clean beauty szektorban tabunak számító összetevők, és hogy miért is számítanak a tiszta szépségápolásban tiltólistásnak.clean-beauty

Parabén ftalátok

A parabén ftalátok hormonzavart okozó vegyi anyagok, melyeket a kozmetikai és bőrápolási termékek tartósítására használnak. Mindenben megtalálhatók, a sampontól kezdve, a hidratálókrémen át egészen a sminktermékekig. A parabén összefüggésben van a rákkal, a terméketlenséggel és a különböző hormonzavarokkal. A ftalátok ugyancsak összekapcsolhatók a meddőséggel, hormonzavarokkal és a fejlődési rendellenességgel.

Szulfátok

A szulfátok erős vegyi anyagok, amelyek a kozmetikai és bőrápolási termékek tisztító adalékai. Rengeteg termékben megtalálhatók, a sampontól kezdve a tusfürdőig. A szulfátok összefüggésben vannak a bőrirritációval, a hormonzavarral és a terméketlenséggel. Kerüld azokat a termékeket, melyek tartalmaznak szulfátokat, és keresd azokat, amiket szulfátmentes címkével jelölnek.

Illatanyagok

Az illatanyag egy gyűjtőfogalom, amely arra utal, hogy számos káros anyagot tartalmaz a termék. Parfümökben, kölnikben és egyéb illatosított termékben is megtalálhatók ezek a vegyi anyagok. Az illatanyagok összefüggésben vannak az allergiákkal, az asztmával, stb.

Talkum

A talkum, más néven zsírkő egy ásványi anyag, melyet gyakran használnak kozmetikumokban, babapúderben és egyéb, személyi higiéniában használt termékben. A talkum összefüggésben van a petefészekrákkal, a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal. Kerüld azokat a termékeket, amelyek talkumot tartalmaznak, és keresd azokat amelyek talkummentes címkével vannak jelölve.

Szilícium-dioxid

A szilícium-dioxidot nedvszívó, csomósodásgátló és csiszoló anyagként használják a szájápolási termékektől kezdve az alapozókig mindenben. A szilícium-dioxid összefüggésben hozható a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal. Kerüld azokat a szépségipari termékeket, amelyek ezt tartalmazzák, és keresd azokat, amelyeket szilícium-dioxid-mentes címkével jelöltek.

Hidrokinon

A hidrokinon egy bőrvilágosító adalék, melyet gyakran használnak az öregedésgátló és halványító termékekben. A hidrokinont összefüggésbe hozták a rákkal, a terméketlenséggel és a szervek méreganyaggal való telítődésével.

Finomított kőolaj

A finomított kőolaj termékeket gyakran használják olyan kozmetikumokban, mint a hidratálókrémek, hajápolási termékek és makeuppaletták. A kőolajalapú termékek összefüggésben vannak a rákkal, a szervek méreganyaggal való telítődésével és a légzőszervi problémákkal.

Forrás: Foreo

Olvass tovább!