Fehér pöttyök, barázdák, töredezés – mit árul el az egészségedről a körmöd?

2022. március 18.
A körmökön több olyan figyelmeztető jel is kialakulhat, amit érdemes komolyan venni: szerencsére nem kell kétségbe esned, ha ezeket tapasztalod, azt azonban jól teszed, ha változtatsz néhány dolgon, hogy helyreálljon az egyensúly.

A körmök legnagyobb részt keratinból állnak, de emellett tartalmaznak aminosavakat, zsírokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, sőt még cukrokat is! Megjelenésük és szembetűnő változásuk épp ezért az esetek többségében valamilyen tápanyaghiányra utal, de egészségi problémákra is felhívhatják a figyelmedet, így jobb, ha tudod, melyik elváltozás mire figyelmeztet!

Ápolt körmök

Fehér pöttyök, foltok a körmön

A körmök felszínén megjelenő fehér foltok sok esetben kisebb sérülések után jelennek meg, ezért figyelhetők meg gyakran azoknál, akik rágják a körmüket. Ha biztosan tudod, hogy nem ezekről van szó, akkor megvan az esély arra, hogy azt jelzi, több cinkre lenne szükséged.

Vízszintes csíkok a körmön

Ijesztő lehet, ha a körmökön vízszintes csíkok jelennek meg, ez azonban szinte mindig arra figyelmeztet, hogy A- vagy B-vitamin, illetve kalciumhiányod van. Erre a legegyszerűbb gyógymód a változatos, egészséges táplálkozás – építs be minél többet ezekből a szuper kalciumforrásokból az étrendedbe!

Függőleges barázdák a körmön

A körmön lévő hosszanti csíkok is tápanyaghiányra utalnak, de jelezhetik azt is, hogy a szükségesnél kevesebb folyadékot veszel magadhoz. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy gondoskodj a vaspótlásról, mert ennek az ásványi anyagnak a hiányát is jelezhetik a függőleges csíkok a körmön. 

Megvastagodott körmök

Ha a körmeid szemmel láthatóan megvastagodtak, előfordulhat, hogy nincs minden rendben a szív- és érrendszereddel. Ilyen gyanú esetén mindenképp érdemes kikérni a háziorvos véleményét, és ha mást nem, a magad megnyugtatására legalább egy laborvizsgálatot elvégeztetni.  

Töredező, meggyengült körmök

Nem feltétlenül jelenti azt, hogy gond van az egészségeddel, nagyon sok esetben ugyanis a túlzott igénybevétel miatt alakul ki. Persze akár tápanyaghiányt is jelezhet, leginkább a vitaminok, fehérjék és ásványi sók hiányára figyelmeztet, de bizonyos esetekben pajzsmirigygondokra is utalhat.  

Megsárgult körmök

Rég óta tartó dohányzás vagy bizonyos anyagokkal való érintkezés után megsárgulhatnak a körmök, ám ha nem ezek állnak a háttérben, akkor májműködési zavarokra, kezdődő cukorbetegségre vagy légzőszervi nehézségekre is gondolni kell, amit jobb mielőbb kizárni orvos segítségével. 

Ápolt lakkozott körmök

  • Amennyire lehet, próbáld óvni körmeid épségét! Viselj gumikesztyűt mosogatáshoz és a takarítás során, soha ne nyúlkálj puszta kézzel tisztítószeres vízbe, és a túlzottan forró víztől is próbáld távol tartani a körmeidet
  • Étkezz változatosan, fogyassz elegendő fehérjét és gondoskodj a vitaminok, ásványi anyagok beviteléről is!
  • Hogy egészséges legyen a körmöd, ahhoz leginkább A-, B-, D- és E-vitaminra, valamint kalciumra, vasra és cinkre van szükséged.
  • Ha a körmöd színe, formája vagy minősége szembetűnően megváltozik, említsd meg a háziorvosodnak vagy jelentkezz be egy bőrgyógyászhoz!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?