A ragyogó nyári arcbőr titka 35 felett

2022. július 07.
A fogyasztói trendek szerint már nemcsak a fiatalok, hanem a 35–50 éves korosztály is egyre céltudatosabb, ha szépségápolásról van szó. Most szakértő segítségével mutatjuk meg, mire is figyeljünk a nyári időszakban, ha igazán ragyogó arcbőrt szeretnénk!

A tudatos bőrápolás az utóbbi években egyre népszerűbb mind a fiatalok, mind az idősebbek körében, és bekerültek a köztudatba a legfontosabb hatóanyagok is, legyen szó akár hámlasztásról, tisztításról vagy hidratálásról. Egy kellő szakértelemmel összerakott és személyre szabott szépségápolási rutinnal a bőrproblémák jó részét kiküszöbölhetjük, ha pedig mégis felborul az ideális bőrállapot, könnyebb célzott és hatékony megoldást találni a felmerülő gondra. Ahogy a gardróbunkon, úgy a rutinon is érdemes alakítani az évszakok változásával, hiszen a nyári párás, meleg és napfényben gazdag időszakban másra vágyik a bőrünk, mint télen. Lássuk Garzó Beatrix kozmetikai szakoktató, a Babor szépségszakértőjének tippjeit, mire figyeljünk a nyári időszakban, ha igazán ragyogó arcbőrt szeretnénk.
nyar-bor-szepsegapolas

Fényvédő nélkül sehova

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fényvédelem nemcsak nyáron, hanem az év többi részében is kiemelten fontos, hiszen nagy szerepet játszik a bőr egészségének megőrzésében. Bár meghatározóan az UVB-sugárzás valóban nyáron van jelen, az UVA-sugárzással télen-nyáron egyaránt számolnunk kell, és érinti a bőrünket akkor is, ha csupán az ablakon átszűrődő sugárzásról beszélünk. Egy jó fényvédővel csökkenthetjük a napfény és UV-sugárzás okozta bőrproblémák kialakulásának kockázatát, illetve tovább megőrizhetjük a bőrfeszességet. A napsugárzás szerepet játszik a pigmentfoltok kialakulásában is. Fontos, hogy a fényvédőt a nyári nagy melegben nem elég naponta egyszer felkenni, tartós napon tartózkodás esetén 2-3 óránként újra szükséges felvinni a megfelelő hatás érdekében. A fényvédelmen ne spóroljunk, főleg, ha érzékenyebb, problémásabb a bőrünk vagy például sok anyajegyünk van. A krémeken kívül figyeljünk arra is, hogy délelőtt 10 és délután 4 között kerüljük a tűző napot, keressünk árnyékos helyet, válasszunk vékony, bőrt takaró ruhadarabokat, viseljünk napszemüveget és kalapot, ezzel is minimalizálva a leégés kockázatát.

Könnyebb öltözék a bőrnek is

Ahogy nyáron öltözködésben is ledobunk magunkról egy-két réteget, bőrünk sem igényel olyan nehéz krémeket ebben az időszakban, mint télen. Ilyenkor izzadósabbak vagyunk, melegebb és párásabb a levegő, de a bőrünknek ilyenkor is szüksége van a hidratálásra. A sűrű, lipidekben gazdagabb hidratálókrémek helyett ebben az időszakban válasszunk inkább magasabb vízmegkötő összetevőket tartalmazó, például hialuronsavas hidratálókat, akár krémről, akár arcmaszkról van szó. „Hidratálás nélkül a bőrfunkcióink nem tudnak optimálisan működni, a ráncok kialakulásában pedig nagy szerepe van a dehidratált állapotnak” – tette hozzá Garzó Beatrix.

nyar-bor-szepsegapolas

Alapos tisztítás, megfelelő hatóanyagok

A tisztítás az egyik legfontosabb alapköve a jó bőrápolási rutinnak, nyáron pedig még fontosabbá válik, hiszen többek között a megnövekedett izzadtság és UV-sugárzás miatt egyébként is hajlamosabbak vagyunk a pattanásokra. Érdemes egy faggyúműködést szabályozó kúrát végeznünk ebben az időszakban, melyet a reggeli vagy esti arcápolási rutinba is építhetünk. Válasszunk olyan készítményt, melynek fő összetevői a teafaolaj és palaolaj, hiszen ezekkel a hatóanyagokkal megelőzhetjük az új mitesszerek és komedók kialakulását is. Ezenkívül például a babassu magőrleményéből készült hatóanyagok segítenek a kellemetlenül csillogó bőr mattításában, a panthenol pedig hatásosan nyugtatja a gyulladásos területek kellemetlen tüneteit.

Gyors csodaszer a ragyogó bőrért

Ha tartós eredményt szeretnénk elérni, be kell építenünk a számunkra megfelelő hatóanyagokat a rutinunkba. Intenzív ápolást nyújthatnak a magas hatóanyag-tartalmú szérumok az arcápolási rutin részeként, akár az anti-agingen, akár a hidratáláson, vagy épp a gyulladáscsökkentésen van a hangsúly. Emellett minden esetben egy bőrünknek megfelelő hámlasztást is szükséges beépítenünk heti pár alkalommal a bőrápolásunkba. A szérumok mindennapi, a célzott bőrállapot optimalizáló segítőink lesznek, mellette azonban kipróbálhatunk ampullakúrákat is, melyek még koncentráltabb hatóanyaggal veszik fel a versenyt a durvább vagy összetettebb bőrproblémákkal. A hétnapos kúrákat 4-6 alkalommal is végezhetjük egymás után, különböző hatóanyagokkal és fókusszal a megfelelő eredményért. Az ampullákat a szérumokhoz hasonlóan tisztítás után, krém előtt kell alkalmazni. „A nyári időszakban egy-egy ampullakúrával könnyedén felfrissíthetjük arcbőrünket, sőt az ampullák tartalmát nemcsak arcunkra, hanem nyakunkra és dekoltázsunkra is érdemes alkalmazni” – mondta a szakértő.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!