Smink nélkül egy hónapig – tényleg annyira jót tesz a bőrnek a sminkböjt?

2022. július 19.
Egy jó szépségrutin és minőségi sminktermékek használata mellett a bőrünket szuper állapotban tarthatjuk, de kérdés, hogy egy alapos, egyhavi sminkböjtnek vannak-e tényleges előnyei. Szakértők szerint igen.

Bár önmagában a sminkelés nem árt a bőrnek (feltéve, ha alaposan lemossuk esténként), azért az tény, hogy a sima, sminkmentes, tiszta arcbőrben van valami felszabadító érzés. A Realself oldalnak adott interjújában dr. Kristin Baird coloradói bőrgyógyász arról mesélt, hogy milyen előnyei vannak annak, ha valaki sminkmentes életmódra áll át, hosszabb-rövidebb ideig.

A bőrgyógyász szerint kár abban reménykednünk, hogy 1-2 nap alatt különbséget fogunk érezni, ha lemondunk a soklépcsős sminkrutinunkról. „Ha csupán pár nap sminkmentességről beszélünk, akkor az a bőrünk esetében azt jelenti, hogy lehetősége lesz lélegezni.” Míg ugyanez egy hónap esetében már a bőr természetes sejtciklusát is érinti, amire ez esetben nem lesz hatással a sminktermékek – a bőr számára szükségtelen – összetevőinek sokasága. A bőrsejtjeink ugyanis körülbelül 28-40 naponként cserélődnek, vagyis kopnak le, az utánpótlást pedig az epidermisz legalsó sejtrétege adja. Az eredmény pedig? Világosabb, egészségesebb arcbőr, kevesebb eltömődött pórus, de akár olyan pozitívumokkal is számolhatunk, mint kevesebb mitesszer, pattanás.

Mindez azt jelenti, hogy minél tovább élvezi a bőrünk a sminkböjtöt, annál jobban képes stabilizálni a faggyú- vagy olajtermelést, szinten tartani a hidratáltságát, valamint az elhalt hámsejtek lehámlásának természetes működését. Az sem mellékes, hogy egy hasonló „makeup sabbatical”, vagyis a smink kiiktatása lehetővé teszi a bőrápolási rutin leegyszerűsítését, és az olykor esetleg kevésbé gyengéd arctisztítási technikák mellőzését (utóbbi sokszor kikezdheti a bőr védőrétegében jelen lévő természetes olajokat, így kiszáríthatja a bőrt).

És még egy bónusz érv egy sminkböjthöz, ha mindez nem lett volna még meggyőző: a sminktermékek, főleg a nem túl gondosan tisztított ecsetek igazi táptalajai lehetnek a baktériumoknak. Ilyenkor emiatt is hátradőlhetünk: egy véletlenül hosszabb ideje használt szempillaspirál miatti szemfertőzés vagy az allergiás reakciók kockázata is kisebb lesz.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!