Ez történik a bőröddel, ha sminkben napozol vagy szolizol

2021. augusztus 24.
Ha nem vagy elég körültekintő, csúnya vége is lehet a napfürdőzésnek: nemcsak azzal sodorhatod veszélybe a bőröd szépségét és épségét, hogy nem használsz megfelelő fényvédőt, hanem azzal is, ha sminkben fekszel ki a napra.

Sokaknak okoz fejtörést, hogyan találhatnák meg a fürdőruhájuk színeihez leginkább passzoló sminktermékeket, azonban emiatt teljesen felesleges gyötrődni: hiába mutat csodásan egy ilyen összeállítás, egy pillanatig se hidd, hogy jó ötlet makeuppal az arcodon napozni vagy befeküdni a szoláriumba!

Mi történik a bőrrel, ha sminkkel napozunk, szolizunk?

Lassabban és csúnyábban barnulsz

A sminket több okból is jobb elfelejteni a napozáshoz, ezek közül a két legnyomósabb az, hogy az arcon lévő makeup lassítja a barnulást, a nagy nehezen megszerzett szín pedig egyáltalán nem lesz egyenletes. A bőröd nemcsak megérdemli, hanem minden bizonnyal vágyik is arra, hogy szabadon lélegezzen, főleg akkor, ha a hétköznapokon gyakran használsz dekorkozmetikumokat. 

Belegondolni is rémes, milyen, ha napozás előtt a fényvédő krémre még alapozó, púder, pirosító, szemhéjpúder és rúzs is kerül, majd kezdetét veszi a sütkérezés. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a bőröd így tényleg nem kap levegőt, a fokozott izzadás, a magas páratartalom és a fürdőzés miatt pedig előbb-utóbb elkenődik a smink! 

Ha teljesen elképzelhetetlennek tartod, hogy makeup nélkül napozz vagy szolizz, a maximum, amit még különösebb káros következmények nélkül megengedhetsz magadnak, az a vízálló szemspirál és a színtelen szájfény használata, de tényleg szerencsésebb ezeket is mellőzni!

A hosszú távú hatás

A sminkben napozás hosszú távú következményei között szerepel a pórusok eltömítődése, ami azért következik be, mert a bőrre felvitt makeup egyszerűen „belesül” a meleg hatására kitágult pórusokba. Ronthatja a helyzetet, ha esténként elcsalod vagy összecsapod az arclemosást, így a bőröd könnyen fénytelenné, érdes tapintásúvá válhat, és hajlamosabb lehet a mitesszerképződésre.

Ha smink nélkül, okosan látsz neki a barnulásnak, a bőröd garantáltan meg fogja köszönni a törődést, főleg akkor, ha még a fényévdelemről sem feledkezel meg. A szokásos arctisztító rutin után a legjobb, amit napozás vagy szolizás előtt felvihetsz a bőrödre, az a fényvédővel ellátott, könnyed textúrájú hidratálókrém, amire azért van nagy szüksége a bőrödnek, mert a természetes vagy mesterséges napfürdőzés száríthatja. 

Mi történik a bőrrel, ha sminkkel napozunk, szolizunk?

Bőrápolás napozás után

Függetlenül attól, hogy milyen napszakban hagyod abba a barnulást szolgáló napfürdőzést, érdemes mielőbb időt szánni az alapos arctisztításra, hogy eltávolítsd a bőrödről a verejtéket, az uszoda vizéből rákerült klórt, vagy a tengervízből rajta maradt sót és finom homokszemcséket. Ha ezzel megvagy, érdemes a bőrödet tonikkal felfrissíteni a napozás után, és vékony rétegben felvitt tápláló krémmel kényeztetni.

Míg neked kikapcsolódást és semmihez sem fogható boldogságforrást jelent a sütkérezés és a fürdőzés, addig a bőrödnek kiadós stresszt okoz. Ezért is fontos, hogy tehermentesítsd a sminkmentes napozással, majd alaposan megtisztítsd és megfelelően ápold. Ha szeretnél rásegíteni arra, hogy szépen és egyenletesen barnuljon le a bőröd, használj rendszeresen kíméletes arcradírt, ami az elhalt hámsejtek eltávolításával jót tesz a bőröd tapintásának, és hozzájárul ahhoz, hogy az arcápolás során rendszeresen használt krémek és szérumok értékes hatóanyagai a mélyebb rétegekbe juthassanak.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?