Így dolgozik jobban az arcmaszkod a bőrödön

2022. augusztus 04.
A tisztítás, hidratálás és fényvédelem hármasa mellett igenis szüksége van bőrünknek plusz táplálásra és kényeztetésre is. Károlyfi Edit szépségszakértő a maszkok világába kalauzol el bennünket, és néhány extra házi praktikát is elárul, hogy még eredményesebben maszkolhassunk.  

Jól felépített mindennapos arcápolási rutinunk gondoskodik bőrünk általános állapotáról, hogy hétköznapjainkon egészséges és ápolt benyomást keltsen. Előfordul azonban, hogy egy-egy különleges alkalommal még több tündöklésre vágyunk, bőrünknek gyorsan, látványos eredményre van szüksége. Ilyenkor szuper választás lehet egy tápláló arcmaszk, amely azonnal feltölti bőrünket nedvességgel és szemmel láthatóan teltebbé varázsolja orcánkat. Károlyfi Edit, az Avon szépségszakértője szerint mindenki bőrére ráfér néha némi extratörődés, amellyel szebbé, teltebbé és élettel telibbé varázsolható az arcbőr.

arcmaszk-borapolas

A pakolások és maszkok mindig fontos részét képezték a szépségápolásnak, de az utóbbi pár évben váltak a bőrápolás legnagyobb sztárjaivá, legyen szó krémes arcmaszkról vagy fátyolmaszkról egyaránt. A Koreából induló, magas hatóanyagú esszenciákat tartalmazó arcmaszkok legnagyobb előnye, hogy nem engedik elpárologni a bőr felületéről a nedvességet és a hatóanyagokat, hanem védőréteget képeznek és szinte bezárják a bőrbe az ápoló összetevőket. Népszerűségüket elsősorban annak köszönhetik, hogy 15-20 perc alatt átváltoztatják az arcbőrt, bársonyosabb, rugalmasabb, ragyogóbb, egyenletesebb tónusú és persze tökéletesen hidratált lesz. 

Arckrémjeinkhez és szérumjainkhoz hasonlóan, az arcmaszkok tekintetében is érdemes bőrtípusunknak megfelelőt választanunk, figyelembe vennünk bőrünk aktuális állapotát és azt, milyen hatást szeretnénk elérni. Ahhoz, hogy a maszkolásból is a legtöbbet hozhassuk ki, Károlyfi Edit elárulta kedvenc házi praktikáit, amelyekkel könnyedén felturbózhatjuk ezt a néhány perces műveletet. 

  • A nagy nyári melegben könnyen előfordulhat, hogy arcunk irritálttá, pirossá vagy kissé puffadtá válik. Ilyenkor mindannyiunknak jól eshet egy hűsítő, hidratáló arcmaszk, amely azonnal megnyugtatja és regenerálja bőrünket. A szakértő ilyen esetekre hidratáló, bőrsimító és hűsítő hatású arcmaszkot ajánl. A maszkot minden használat előtt fél órával érdemes betenni a hűtőbe, így még jobban érvényesülhet a maszk hűsítő és nyugtató hatása, eredményesebben csökkenti a puffadást.
  • Ha célunk az extrahidratálás vagy öregedésgátlás, érdemes maszkunkat fürdés közben feltenni, hiszen a meleg pára segíti a hatóanyagok jobb felszívódását. Amennyiben erre nincs időnk, itassunk át egy törülközőt meleg vízzel, csavarjuk ki és helyezzük arcunkra egy percig mielőtt feltennénk maszkunkat, így nyitva meg pórusainkat. A szakértő ehhez a bőröregedést késleltető és feszesítő arcmaszkokat ajánlja, amely lágyítja a ráncok megjelenését, feszessé teszi bőrünk, orcánk azonnal fiatalosabbnak és teltebbnek tűnik használata után.
  • A bőrünk állapota állandóan változik, függ az évszakoktól, hormonális változásoktól, életmódtól és étrendtől. Nem csak a kombinált bőrűek számára lehet ismerős a túl száraz és túl zsíros területekkel való egyidejű küzdelem, hiszen irritáció hámlás, vagy pattanások szinte bármilyen életkorban és bőrtípuson feltűnhetnek. A multimaszkolás pont erre nyújt megoldást. A lényege, hogy figyelembe vesszük az arcunk különböző területein jelentkező problémákat, amelyekre célzott megoldást nyújtunk. Kombinált bőr esetén például a zsírosabb T-zónában használhatunk agyagmaszkot, míg az arcunk többi területére felvihetünk hidratáló arcmaszkot, amely egyenletessé teszi bőrtónusunkat, nedvességgel tölti fel és ragyogó külsőt kölcsönöz bőrünknek. 
  • Ha bőrünknek azonnali extratáplálásra van szüksége, fátyolmaszkunk hatását is felturbózhatjuk. Tisztítás után oszlassuk el arcunkon kedvenc szérumunkat, nagyon száraz bőr esetén arcolajunkat, majd helyezzük rá fátyolmaszkunkat, amely nem engedi elillanni az értékes hatóanyagokat. Ha pedig ki szeretnénk használni a fátyolmaszkunkban rejlő értékes esszenciák minden cseppjét, fordítsuk meg a hatóidő felénél maszkunkat, így még több hatóanyagot juttatva bőrünkbe.
  • A legtöbb arcmaszkra jellemző, hogy kb. 15-20 percig kell arcunkon tartanunk őket. Ezekkel a maszkokkal rövid idő alatt érhetünk el látványos eredményt, amelyet egész nap élvezhetünk, azonban hatásuk általában nem nyújt hosszú távú megoldást. Amennyiben van időnk és hosszabb távon gondolkodunk, érdemes egy éjszakai maszkot is kipróbálnunk. Az éjszakai maszkok azon túl, hogy intenzíven hidratálják a bőrt, szérum erősségű hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyeket egész este lassan, fokozatosan adagolnak a bőrnek, pont akkor, amikor annak a természetes regeneráló ciklusa zajlik, így kölcsönöznek hosszan tartó hidratáltságot orcánknak. 

Fotó: Getty Images, Marie Claire-archívum

Olvass tovább!